Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
„Mária-képek a kortárs zenében” Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2022. november 20.
Jeney Zoltán, Arvo Part, Vladimir Martynov és Dobri Dániel műve is felcsendül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamarakoncertjén. A Római Magyar Akadémia meghívására 2022. november 23-28. között Rómában mutatja be a zenekar Dobri Dániel: Mária-képek a kortárs zenében című darabját. A vonósnégyesre és énekes szólistára komponált előadást a turné előtt a székesfehérvári közönség is meghallgathatja, november 20-án, vasárnap 19 órától a zenekar Szabadságharcos út 59. szám alatt található Székházában. A belépés díjtalan!

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szakrális kamarakoncertjén egy különleges utazásra invitálja a közönséget, ahol az elhangzó művek között megismerkedhetnek azok történetével is Dobri Dániel zeneszerző egyedi megközelítésében. Képzeletben egy hatalmas középkori katedrálisban kalauzolja a hallgatóságot; egy képzőművészeti kiállításon vagyunk, ahol különböző stílusú Szűz Mária-portrék lógnak a falon egymás mellett. Ezek a portrék különböző korokból származnak, egymástól nagyon eltérő stílusú művészek kezei alól. Majd elkezdi szépen lassan sorban vizsgálni ezeket a hangzó képeket, és megpróbálja kihallani belőlük a különböző történeteket, sorsokat! Ezeken a zenei portrékon Szűz Mária különböző ábrázolásait figyelhetik meg, vagyis a koncerten elhangzó darabokon keresztül a legkülönbözőbb női szerepek tárulnak majd a hallgatóság elé.

A koncerten olyan komponisták munkásságába nyerhet betekintést a közönség, mint Arvo Part, aki a kortárs egyházzene legkiemelkedőbb képviselője és egyben korunk legkeresettebb zeneszerzője a filmzene területén is, vagy Hildegard von Bingen XI. századi apáca-zeneszerző, aki az európai zenetörténet első ismert női komponistája. Az esten közreműködik az ARSO kamaraegyüttese, valamint Rajk Judit énekművész, a Zeneakadémia tanára, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagja. Házigazda: Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője

A koncert november 20-án, vasárnap 19 órakor az ARSO Székházában kezdődik.

A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >