Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az Aranybulla és Székesfehérvár a XX. században
Az Aranybulla és Székesfehérvár a XX. században Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. december 08.
Az Aranybulla és Székesfehérvár a XX. században címmel kezdődik ismeretterjesztő program a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben december 8-án, csütörtökön 17.00 órakor. Váczi Márk történész előadására díjtalan a belépés. 

 

Székesfehérvár 1922-ben nagy ünnepségsorozat keretében kívánt megemlékezni az Aranybulla kihirdetésének 700. évfordulójáról. A kultuszkormányzat anyagilag nem tudta támogatni a rendezvényeket, így november 19-én került sor az egyetlen nagy eseményre, az ifj. Havranek Antal kőfaragó műhelyében készült emlékmű felavatására a Csúcsos-hegyen. A második világháború nem kímélte az emlékművet, így azt 1950-ben elbontották, helyén 1970 és 1990 között egy szovjet tank állt. Az új, méltó emlékmű 1972-ben készült el, a Csúcsos-hegyre a rendszerváltás után került. Az évfordulóra Philipp István, a ciszterci gimnázium rajztanára a Múzeumegyesület megbízásából emlékérmet tervezett, melynek kiadása szintén nem volt zökkenőmentes.

Váczi Márk előadásán a fenti témák mellett szó esik az Aranybulla által ihletett elnevezésekről és más műalkotásokról is. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >