Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Szenzációs eredmény, világbajnok lett a MÁV Előre rúdsportolója
Szenzációs eredmény, világbajnok lett a MÁV Előre rúdsportolója Nyomtatás E-mail
Írta: Pecsu Press   
2022. december 11.
Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában.

 

Az olaszországi Cesenatico-ban rendezett POSA (Pole Sports & Arts World Federation — a szerk.) szervezet világbajnokságán harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott tagjaként az immáron friss világbajnok Porga Zsaklin is.

 Kelemen Nikolett edző (balra) és Porga Zsaklin parapole világbajnok rúdsportoló

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel. Szintén remek érzés volt, hogy sokan gratuláltak a világbajnoki aranyéremhez, mert így éreztem, hogy hatást gyakoroltam az emberekre” — osztotta meg élményeit a MÁV Előre SC fiatal sportolónője. „Azzal a koreográfiával, amit előadtam, az volt a célom, hogy megmutassam magam az embereknek, hogy mit tudok valójában a korlátaim ellenére is. Öröm volt nézni, hogy a bírok és a közönség együtt, állva, könnyek között tapsolt nekem az eredményhirdetésen” — folytatta élménybeszámolóját Porga Zsaklin.

 A magyar delegáció az olaszországi vb-n

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, s ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is” — fejtett ki bővebben az ifjú világbajnok.

„Az épek elit mezőnyében is akadtak 140-170 pont körüli versenyszámok. Ehhez mérten Zsaklin a sérült kategóriában 136 pontot ért el, vagyis ez azt mutatja, hogy kiemelkedően jól teljesített saját performanszával. Az is remek jelzésértékű, hogy sok edző és versenyző mellett, a verseny dontőbírója aki a POSA elnöke egyben, valamint az olasz szövetségi elnök is külön gratulált nekünk. Ez mind óriási elismerés számunka” — árulta el Kelemen Nikolett, Zsaklin edzője, a MÁV Előre SC Rúdsport Szakosztály vezetője. „Nyolcéves kora óta foglalkozom Zsaklinnal. A speciális helyzete miatt sokszorosan annyi áldozatot hozott a sikerért ő és a családja is, mint amennyi normál körülmények között szükséges lett volna egy ilyen sikerhez, és ez igaz rám is, mert kimondhatatlanul sok edzés, külön foglalkozás, és számtalan nehézség, akadály leküzdése árán jutottunk el idáig. Ez az eredmény viszont további még keményebb munkára, fejlődésre sarkall minket, számunkra ez nem a csúcs, csupán a kezdete a csodás utunknak” — avatott be a siker hátterébe a szakosztályvezető.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, mely következtében izomzsugorodás alakult ki a testében. Ennek ellenére kisgyermekkora óta szépen javult az állapota és mintegy másfél éve már járni is tud két bot segítségével. Óriási akaraterejének és küzdőszellemének köszönhetően pedig 2022-ben beteljesült a nagy álma, a rúdsport világbajnoka lett, mellyel méltó módon öregbíti Székesfehérvár hírnevét.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >