Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Romantikus vígjáték volt az év filmje a Barátságban Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós - SZKKK   
2023. január 10.
A Beugró a paradicsomba című amerikai vígjáték volt a Barátság mozi legnépszerűbb filmje 2022-ben: a 209 vetített alkotás közül Julia Roberts és George Clooney romantikus történetére váltották a legtöbb jegyet. A gyerekeknek szóló filmek között a Toldi – A mozifilm című magyar animációs film volt a legnépszerűbb, a kertmozikban pedig az Elvis című amerikai zenés életrajzi filmet látták legtöbben.

 

A Barátság mozi látogatottsága 2022-ben már majdnem visszaállt a járvány előtti időszakra: a 13.848 fős össznézőszám a 2019-es adat 78%-a, ami megfelel az országos átlagnak. A mozi csapata 2022-ben 275 napon vetített a moziteremben és az Öreghegyi Közösségi Házban, összesen 723 vetítést tartott, ebből 597 műsor szerinti, 126 pedig csoportok számára szervezett különvetítés volt. A 13.848 fős össznézőszámból 9.838-an a mozi műsor szerinti vetítésein vettek részt, 4.010 fő pedig az óvodás és iskolás csoportok részére szervezett különvetítéseken nézett filmeket. 

2022-ben összesen 209 alkotás került a műsorpalettára, az összesített toplista szerint a legnézettebb film a Beugró a paradicsomba című amerikai romantikus vígjáték volt Julia Roberts és George Clooney főszereplésével, ezt 725-en tekintették meg 15 vetítésen. Ezt A tölgy – Az erdő szíve című francia természetfilm követte: a lenyűgöző alkotást 680-an nézték meg 18 vetítésen. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára magyar alkotás, a Toldi – A mozifilm állhatott fel, az animációs filmet 607-en látták 19 vetítésen. Mindhárom dobogós film januárban is látható a fehérvári művészmoziban.

A gyerekeknek (is) szánt filmek közül a már említett A tölgy és a Toldi mellett a Tad, az elveszett felfedező és a Smaragdtábla című spanyol animációs film, valamint a King – Egy kis oroszlán nagy kalandja című francia családi vígjáték került be a toplistába, ezeket az alkotásokat 220-an, illetve 213-an látták.

Az óvodás és iskolás csoportok részére szervezett különvetítéseken tarolt a Toldi: a legtöbb csoport Jankovics Marcell utolsó filmjét nézte meg, összesen 535-en látták. Ezt A tölgy követte 248 nézővel, és majdnem ennyien, 220-an jöttek el a Tad, az elveszett felfedező és a Smaragdtábla című filmre is.

A Barátság mozi kertmozija a májustól szeptemberig tartó szezonban hét helyszínen, tizenegy előadással várta a közönséget: összesen 1.341 néző élvezhette szabadtéren a filmeket. Az előadások közül hat belépődíjas volt, a többin azonban – a pályázatokon elnyert támogatásoknak köszönhetően – ingyenesen vehettek részt a filmkedvelők. A legnépszerűbb helyszín a szárazréti és a Bartók Béla téri belvárosi fizetős kertmozi volt, és a mozi olyan távolabbi településekre is vitt filmeket, mint Dág és Cece.

A kertmozikban a legtöbb nézőt vonzó film az Elvis című amerikai zenés életrajzi film volt, ezt 197-en látták a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. A dobogó második fokára az SZKKK Fürdő sori amfiteátrumában vetített Mamahotel című francia vígjáték került fel 160 nézővel, a harmadik helyen a Családból is megárt a sok 2.: Irány Portugália! című francia vígjáték végzett, ezt 156 néző látta a Bartók Béla téren – de hozzá kell tennünk, hogy a nézőszámokat az időjárás természetesen erősen befolyásolta.

A kertmozik mellett a #baratsagmozGOvaszON csapata az Öreghegyi Közösségi Ház színháztermében is tartott előadásokat, a nyolc filmet 285 néző látta tíz előadáson. Az itt vetített filmek közül A tölgy volt a legnépszerűbb, ezt a Nyugati nyaralás című magyar krimivígjáték és a Hogyan tegyünk boldoggá egy nőt című ausztrál film követte.

A mozi honlapján a filmek közül ugyancsak a Beugró a paradicsomba oldala volt a leglátogatottabb, az év során 2.379 alkalommal nézték meg. A második leglátogatottabb A tölgy – az erdő szíve természetfilm oldala volt, ezt 1 437-szer töltötték le, utánuk sorban a Szia, életem!, a Nyugati nyaralás és a Minden jót, Leo Grande következett. Az oldalak közül a mozit bemutató oldalt nézték meg a legtöbben, ezt az óvodás és iskolás csoportoknak szóló különvetítések oldala követte, a cikkek közül a nyári belvárosi kertmozit beharangozó anyag volt a legolvasottabb. A legnépszerűbb tartalom természetesen a műsor és jegyvásárlás: az év során 199.429-szer tekintették meg a musor.baratsagmozi.hu oldalt.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően 2022-ben is folytatódtak a mozi népszerű tematikus programjai: az elmúlt esztendőben összesen tíz Szépkorúak szerdája, tíz Csajos est és kilenc Meg-Ki filmklubos vetítés volt. Négy alkalommal közönségtalálkozót is szervezett a mozi: a nézők a filmrendezőként is bemutatkozó Kovács Ákossal, valamint a Toldi és a Veszélyes lehet a fagyi magyar filmek alkotóival, főszereplőivel, valamint a Malter Filmfesztivál fődíjas rövidfilmjének rendezőjével találkozhattak. A mozi 2022-ben is csatlakozott olyan hazai és nemzetközi filmes eseményekhez, mint az Európai Art Mozi Nap, a Magyar film napja és a Frankofón Filmnapok.

A Szépkorúak szerdájának vetítésein összesen 439 nyugdíjas vett részt, a kedvezményes jegyárú sorozatban levetített tíz alkotás között öt magyar film volt. A Csajos esteken tíz előadó kalauzolta el a résztvevőket az egyes témákban, a többnyire telt házzal zajló sorozatra több mint félezren váltottak jegyet. Az ugyancsak kedvezményes belépővel látogatható Meg-Ki filmklub kilenc előadására több mint 200-an érkeztek – ez a program októberben megújult, mert a beszélgetéseket azóta közönségtalálkozókkal színesíti a város művészmozija.

A Barátság mozi 2022-ben négy pályázati forrást, NKA támogatást használhatott fel a szakmai programok megtartására és infrastrukturális fejlesztésre – utóbbi keretein belül újultak meg a mozi székei, és ez biztosított fedezetet a mozi alapvető működéséhez szükséges eszközök, például a vetítőgép lámpájának beszerzésére is.

A mozit üzemeltető Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ már 2023-ra is elnyert két NKA támogatást, ezek egyike idén is a szakmai programok – Csajos est, Szépkorúak szerdája, különféle filmnapok – megvalósítását támogatja, míg a másik a közönségtalálkozókkal kiegészült Meg-Ki filmklub eseményeihez biztosít forrást. A sikeres pályázat lehetővé teszi, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel idén minden második hónapban két Csajos estet szervezzen a mozi.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >