Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Larry rendezője a Meg-Ki Filmklubban Nyomtatás E-mail
Írta: Sábián Anna   
2023. január 24.
A Cottbusi Filmfesztiválon két díjat – az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb elsőfilmje – is elnyert a Larry című magyar film, amelyet a Meg-Ki Filmklub január 25-i vetítésén láthatnak a nézők. Az előadás után a film rendezőjével, Bernáth Szilárddal találkozhat a közönség. A klubtagok 700 forintért válthatnak jegyet az estre a www.baratsagmozi.hu oldalon.

 

A juhászként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

A korábban rövidfilmeket készítő Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmje a kritikusok szerint az év egyik legjobb, ha nem a legjobb alkotása. A Larryről szóló írások szinte kivétel nélkül kiemelik a mozi hitelességét, azt, ahogyan a film elkerüli a benne felmerülő témákkal – alkoholizmus, bántalmazás, szegénység, a borsodi kilátástalanság – kapcsolatos sztereotípiákat, miközben a néző megismeri a magyar rap kultúra egy szeletét és beleláthat a tehetségkutatók álságos világába is. „Egyszerű történet, egyszerű vonalvezetés, de minden képkockája maga a tökéletes valóság.” „A Larry egyszerre szól saját erőnk megtalálásáról, a korlátaink elszakításáról és dühünk megéléséről. Nem követi a zenés filmek karrierútját, az csak mellékes díszlet, annál fontosabb maga a bejárt út.” „Nagyon fontos film ez, érzékenyít, ordít, dühös, frusztrált és életszagú” – csak néhány rövid vélemény a december elején bemutatott filmről, amelynek főszereplői az apa-fiú kapcsolatban egészen lenyűgöző alakítást nyújtanak. 

A Larry történetét egy 2016-ban készült dokumentumfilm inspirálta, az abban szereplő kazincbarcikai rapper, Serrano alakja kezdte el a rendezőt foglalkoztatni – az első forgatókönyv a vele való találkozások, utazgatások nyomán született meg. A Larry ennek az átdolgozott változatából készült, a profik mellett sok civil szereplővel. A velük való munkáról, a szereplőválogatásról, arról, hogyan sikerült Vilmányi Benettnek félelmetesen tökéletesre fejleszteni a dadogást a Meg-Ki filmklub közönsége január 25-én, szerdán este kérdezheti a rendezőt: Bernáth Szilárddal a 18 órakor kezdődő vetítés után találkozhatnak a nézők, hogy megbeszéljék vele a látottakat.

A fehérvári művészmozi az Art-Mozi Egyesület tagjaként különösen fontos feladatának tekinti, hogy a filmeket közelebb vigye a nézőkhöz, és együtt beszéljék, vitassák meg a friss moziélményt. MEGnézzük és KIbeszéljük: ezért Meg-Ki a klub neve, amelyhez bármikor, bármelyik vetítésen lehet csatlakozni. Tagsági igazolványt továbbra is bárki válthat ingyenesen a mozi pénztárának nyitvatartási idejében.

A filmklub nem zárt körű, a vetítésen tagsági kártya nélkül is részt lehet venni, de a kártyabirtokosok kedvezményes áron, 700 forintért válthatnak belépőt a mozi pénztárában vagy online a www.baratsagmozi.hu oldalon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >