Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A két egyetlen – a Madách színház vetítése Karinthy Frigyes nagy szerelmeiről Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2023. január 29.
Karinthy Frigyes kalandos szerelemi életéről, két nő közötti őrlődéséről, érzelmi viharairól szóló online színházi vetítés lesz 2023. január 30-án, hétfőn 17.00 órakor az Aranybulla Könyvtárban. A programon a Madách Színház saját készítésű online sorozata, a Madách SzínpadON érkezik Székesfehérvárra. A belépés ingyenes.

 

A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult online programsorozata, mely saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött úgynevezett „film-szín-játékokat” kínál. Összefoglaló címe: Írók-sorsok-szerelmek, amely a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit dolgozza fel korabeli levél- és naplórészletek, hiteles dokumentumok alapján.

A sorozat keretében a székesfehérvári Aranybulla Könyvtárban vetítik január 30-án, hétfőn A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című játékot, amely a két nő  között őrlődő író tragikomikus helyzetét és életének döbbenetes érzelmi fordulatait mutatja be. A darabban Fekete Ernő, Jordán Adél és Fekete Réka Thália színművészek játszanak. A vetítésre díjtalan a belépés.

Tartalom:
Karinthy Frigyes huszonöt éves volt, amikor kalandos körülmények között megszöktette nagy szerelmét, a háromgyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >