Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Február 1. – a civilek napja
Február 1. – a civilek napja Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2023. február 02.
Az idei év civil területet érintő kérdéseiről, eseményeiről számoltak be sajtótájékoztató keretében február első napján, amely a civilek napja. Molnár Tamás civil tanácsnok értékelte az elmúlt évet és szólt az 2023-as év támogatásairól, Rózsás Ildikó, a Változás Mentálhigiénés Egyesület vezetője egy február 8-i szakmai programról, míg Berdó-Kovács Erika, a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője a VIII. Civil Véradásról adott tájékoztatást.

 

Az elmúlt esztendő értékelésével indította a tájékoztatót Molnár Tamás környezetvédelmi és civil tanácsnok. Mint mondta, a COVID-terhelt évek után azt gondolták, hogy a 2022-es esztendő egy kicsit könnyebb lesz mindenkinek, ám sajnos nem így történt. Az energiaválság okozta kihívásokra válaszolni kellett, de szerencsére a város – stabil gazdálkodásának köszönhetően – a tavalyi évben is biztostani tudta a civil szervezetek támogatását, kiemelten foglalkozva és segítséget nyújtva azoknak a szervezeteknek, amelyek közérdekű feladatot látnak el. Természetesen minden olyan civil szervezetet, amely az önkormányzattal együttműködve végezte a munkáját az elmúlt évtizedben, megkerestek elektronikus levélben, hogy az energiaválság okozta kihívások kezelésében milyen segítségre van szükségük, teljesíteni tudják-e a kötelező feladataikat, illetve rendezvényeiket. A megszólított 300 szervezet közül sokan válaszoltak, és akiknek szüksége volt a programok megvalósításához helyiségre, jelezte is. Az egyedülálló összefogásnak köszönhetően mindenkinek segítséget nyújtottak. Molnár Tamás megemlítette a Viktória Rehabilitációs Központot, amely az átmeneti időszakban sok szervezet programját fogadta be. A tanácsnok reményét fejezte ki, hogy tavasztól a civilek ismét saját bázisaikon folytathatják munkájukat. A 2023-as évről szólva elmondta, hogy készül a város idei költségvetése, amelyben – a tervek szerint – a civileket érintő források mind benne lesznek, úgy, mint az előző években. A Társadalmi Felelősségvállalási Alap pályázataira, valamint a különböző sorokról kérhető támogatásokra összesen 100 millió forint áll majd rendelkezésre.

Február 1-je a civilek napja. Az Echo Innovációs Műhely által működtetett Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ e jeles nap kapcsán szakmai programot szervez a Székesfehérvári Diáktanács és a Változás Mentálhigiénés Egyesülettel együttműködésben. Az egyesület elnöke, Rózsás Ildikó elmondta: a program célja, hogy a fiatalok számára bemutassa, a városban milyen közösségek, civil szervezetek érhetőek el, és felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos az egyén és a közösség kapcsolata. A kerekasztal-beszélgetésre február 8-án, szerdán 14.30 órától a Hiemer-ház báltermébe várják az érdeklődőket.

A sajtótájékoztató keretében Berdó-Kovács Erika, a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője osztotta meg azt az örömhírt, hogy az Echo Innovációs Műhely a szakminisztériumtól újabb három évre megbízást kapott arra, hogy segítse a Fejér vármegyében működő nonprofit szervezetek és közösségek fejlődését. Az irodavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy februárban ismét négy helyszínen (Székesfehérvár, Mór, Sárbogárd, Dunaújváros) szerveznek Civil Véradást, amelyhez a Civil Központok Országos Hálózata Fejér és Baranya vármegyei szakemberek koordinálásával immár nyolcadik alkalommal nyújt majd segítséget. Székesfehérváron február 22-én 14 órától az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban várják az önkéntes véradókat.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >