Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Figyeljünk egymásra jobban a nagy hidegben!
Figyeljünk egymásra jobban a nagy hidegben! Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2023. február 08.
Az időjárás-előrejelzések szerint egész héten nagy hidegek várhatók. A közép-magyarországi régióban ma 20 órától csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben a hideg idő miatti vörös kód riasztás, és a hőmérséklet napközben sem emelkedik nulla fok fölé.

 

Az utcán élők közül egyre többen húzódnak be néhány órára a Kríziskezelő Központ nappali melegedőjébe, vagy töltik az éjszakát az éjjeli menedéken. A teajárat egy héten háromszor keresi fel azokat, akik az utcai létre rendezkedtek be, hogy egy tál étellel, takaróval, tartós élelmiszerrel nyújtsanak segítséget. A központba a fehérváriak rendszeresen visznek adományokat. Most leginkább férfi, téli lábbelikre, meleg zoknira, sapkára, sálra, kesztyűre lenne szükség – tudtuk meg Zsabka Attila intézményvezetőtől.

 

A Kríziskezelő Központ három helyszínen 50 főnek (női és férfi hajléktalanok, volt állami gondozottak, krízishelyzetbe került családok) biztosít átmeneti szállást. A Sörház téri központban több alacsonyküszöbű ellátást nyújtanak, ami azt jelenti, hogy bárki igénybe veheti, aki Fehérváron nehéz helyzetbe kerül és hajléktalanként nincs hova mennie. Az ötven férőhelyes nappali melegedő 8-18 óráig van nyitva. Az utóbbi időben, ahogy egyre hidegebbek, fagyosabbak a nappalok és az éjszakák, megnövekedett a nappali melegedőbe érkezők létszáma – tájékoztatott Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője, hozzátéve, a hajléktalan férfiakat szolgáló éjjeli menedéket 37-40 fő veszi igénybe a téli időszakban. November 1-je és április 30-a között, amikor szükséges, a nappali melegedőben is tesznek le fekvésre alkalmas szivacsokat, így még többeknek van lehetősége, hogy az utcáról bejöjjenek a hideg téli éjszakákra.

A központ vezetője kiemelte, folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, és a várható nagy hidegre felhívják az utcán élők figyelmét. A jelenleg 90-95 főt felkereső teajárat november 1-jétől március végéig közlekedik, hetente három alkalommal. A hétfői és szerdai járat 60-60 adag meleg ételt oszt ki, valamint tartós élelmiszert, takarót, meleg ruházatot visz. Minden egyes találkozón a szociális munkások felajánlják, hogy a nagy hideget az éjjeli menedékhelyen vészeljék át azok, akik kényszerűségből vagy önszántukból az utcai létre rendezkedtek be.

Az adományokról szólva Zsabka Attila elmondta, a város közössége figyelemmel követi munkájukat, folyamatosan kapnak adományokat civilektől, szervezetektől, vállalkozóktól. Ám, amire ebben a hideg időben, illetve a téli időszakban mindig szükség van, és köszönettel fogadják, azok a férfi cipők, csizmák, bakancsok, meleg zoknik, hiszen, ha rendezett a lábbeli, meg lehet kímélni őket a lábfagyás veszélyétől. A lábbelik mellett téli hideg ellen védő sapka, kesztyű, sál adománnyal segíthetnek az ellátottaknak.

Mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is süllyedhet a hőmérséklet, Zsabka Attila arra kérte a fehérváriakat, hogy aki bárhol lát a környezetében olyan személyt, aki látszólag rendezett külsővel, akár több órán át ül a padon, vagy bizonytalanul keresi a helyét, de nincs közvetlen életveszélyben, akkor kérjenek neki segítséget a Kríziskezelő Központ utcai szolgálatától a +36 20 957 94 10-es telefonszámon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >