Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérváron tárgyalt dr. Marjan Cencen szlovén nagykövet Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2023. március 29.
Székesfehérvárra látogatott szerdán dr. Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete. A diplomata dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel tárgyalt a két ország közötti kapcsolatról és az együttműködés lehetőségeiről, különös tekintettel a Székesfehérvár és Kranj városa között körvonalazódó testvérvárosi kapcsolatra. A találkozó közös sétával zárult a Belvárosban.

 


Dr. Marjan Cencen középiskolai tanárként és tudományos kutatóként kezdte pályafutását, majd 1992-ben csatlakozott a Külügyminisztériumhoz. Különféle diplomáciai feladat- és munkaköröket látott el Afrika, a Közel-Kelet, Ázsia, Óceánia, Latin- és Észak-Amerika, majd Európa kapcsán. 2021 júniusa óta tölti be a magyarországi nagyköveti posztot. 

Székesfehérvári látogatásának célja az ismerkedés, Szlovénia és Magyarország együttműködésének áttekintése volt, különös tekintettel a Székesfehérvár és a szlovén Kranj városa között körvonalazódó testvérvárosi kapcsolatra.

Dr. Marjan Cencen
nagykövet emlékeztetett arra, hogy március 14-én Székesfehérvár küldöttsége látogatást tett Kranjban, ahol – a szlovén és a magyar Országgyűlés házelnökeinek részvételével – felavatták Petőfi Sándor mellszobrát, valamint együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a felek. Ennek viszonzására Székesfehérváron hasonló kezdeményezésre készülnek. A fehérvári találkozó alkalmával áttekintették az együttműködés lehetőségét a gazdaság, a kultúra, a sport és az oktatás terén. A Szlovén Köztársaság Nagykövetsége lehetőséget lát abban, hogy támogassa a két város közötti kapcsolat erősítését – fogalmazott dr. Marjan Cencen.

Számos területen pozitív hatása lehet a Kranj és Székesfehérvár között körvonalazódó kapcsolatnak – nyilatkozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, hogy a két város nagyon közel, mindössze 3-4 órás autóútra fekszik egymástól. A gazdasági, kulturális, sport jellegű és oktatási együttműködéseken túl ez jelentheti azt is, hogy a városok közösen pályázzanak európai uniós forrásokra.

Hozzátette, megtisztelő alkalom volt a Petőfi-szobor avatása Kranjban, ennek viszonzására készülnek Székesfehérváron, a Petőfi-park környékén. A városok közötti szándéknyilatkozat aláírására Székesfehérváron is sor kerül majd, várhataón a nyár folyamán, ezt követően igyekezek a kapcsolatot tartalommal megtölteni.

Az egyeztetés után a szlovén nagykövet megismerkedett a Városháza épületével és a Belvárossal is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >