Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz
Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. július 23.

ImageA Fidesz vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a sukorói King's City-beruházással kapcsolatban. Erről Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője beszélt sajtótájékoztatóján. "Tudjuk a sajtóban megjelent információk alapján, hogy a kormány 2008. május 28-án folytatta le a tárgyalásait a sukorói, úgynevezett King's City elnevezésű komplex beruházással kapcsolatban, és a Magyar Hírlapban megjelent összefoglaló dokumentáció alapján azt is tudjuk, hogy körülbelül ott mi történt, mi történhetett." - emelte ki tájékoztatóján a Fidesz helyettes szóvivője.

 

"Tudjuk a sajtóban megjelent információk alapján, hogy a kormány 2008. május 28-án folytatta le a tárgyalásait a sukorói, úgynevezett King's City elnevezésű komplex beruházással kapcsolatban, és a Magyar Hírlapban megjelent összefoglaló dokumentáció alapján azt is tudjuk, hogy körülbelül ott mi történt, mi történhetett" - emelte ki tájékoztatóján a Fidesz helyettes szóvivője. Hozzátette: tudjuk azt, hogy ezt a beruházást nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak minősítette a Gyurcsány-kormány utolsó döntései egyikeként, Veres János volt a felelős pénzügyminiszterként, aki az engedély kiadásának zökkenőmentességét garantálta, illetve vállalta.

Bajnai Gordon - akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, mai miniszterelnök - a befektetővel való kapcsolattartásért volt felelős, és neki közvetlenül Gyurcsány Ferencnek kellett jelentenie ebben a kérdésben. Mint Cser-Palkovics András fogalmazott, ezek után persze meglepő, hogy amikor májusban erről a kérdésről kérdezte a parlamentben Bajnai Gordont, "akkor a válaszában úgy tett, mintha sokat nem tudna erről a beruházásról, miközben egyébként a beruházásnak a fő koordinátora ezek szerint a dokumentumok szerint éppen Bajnai Gordon volt".

 A fideszes politikus kijelentette: az egyértelműen látszik az ügyben, hogy legalább hét lépésben támogatta a kormány a Velencei-tó partjára készülő beruházást. Mint mondta, "megfogadta azt az új vagyontörvényt, amely lehetőséget adott arra, hogy verseny nélkül lehessen földet cserélni". Kiterjesztette a kiemelt nemzetgazdasági beruházásokról szóló törvényt a koncessziós szerződések alapján megvalósuló beruházásokra, mint például a kaszinóüzemeltetés.

 

Image
Fotó: Fidesz

"Tudjuk azt is, hogy történt ez a bizonyos földcsere, amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bonyolított, és amellyel kapcsolatban bizony felmerülnek pénzügyi, jogi aggályok, elsősorban az elszámolt négyzetméterár tekintetében" - folytatta, kiemelve azt is, maga Bajnai Gordon javasolta azt a Fejér Megyei Közgyűlésnek, hogy változtasson az ingatlan besorolásán, azaz tegye beépíthetővé a területet. Hozzátette: a pénzügyminiszter pályázatot hirdetett az óriáskaszinó alapítására a közép-dunántúli régióban olyan feltételekkel, aminek nagy valószínűséggel csak ez az egy beruházás felelt volna meg, tehát a verseny "természetesen" ki volt zárva.

És azt is tudjuk - jegyezte meg -, hogy Gyurcsány Ferenc kormányának utolsó intézkedései egyikekeként kiemelt nemzetgazdasági beruházásnak minősítette ezt az ügyet. "Azt is tudjuk tehát, hogy a gyanús körülmények, amik ezt az ügyet és ezt a beruházást körülveszik, azok a szereplők, akik mind üzletemberként, mind pedig politikai szereplőként megjelennek, az a volt miniszterelnök, a jelenlegi miniszterelnök, a volt pénzügyminiszter" - fejtette ki, kiemelve: ha ilyen személyek érintettsége merülhet fel egy ilyen beruházással kapcsolatban, akkor egyértelmű, alapos és minden részletre kiterjedő vizsgálatra van szükség a parlament eszközeivel.

"Ezért kezdeményezzük, hogy álljon fel egy vizsgálóbizottság. Ez a vizsgálóbizottság vizsgálja meg a sukorói beruházással kapcsolatban történteket, vizsgálja meg a felelősségét az említett uraknak, vizsgálja meg, hogy mit tett (...) és miért tett a kormány ebben a kérdésben, és vizsgálja meg azokat a kérdéseket, amik még felmerülnek ezzel a gyanús beruházással kapcsolatban" - szögezte le Cser-Palkovics András, megjegyezve, hogy ezt az országgyűlési határozati javaslatot ő jegyzi, de a Fidesz képviselőcsoportja támogatja azt, és benyújtják az Országgyűlés elé.

"Ragaszkodunk ahhoz, hogy ez a vizsgálóbizottság felálljon, és vizsgálja meg ezt a beruházást, illetve az ezzel a beruházással kapcsolatos anomáliákat" - tette hozzá.

* * * C

ser-Palkovics András annak kapcsán, hogy elhunyt egy 41 éves férfi Magyarországon az új influenzavírus által okozott megbetegedésben, a Fidesz nevében részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, valamint bejelentette, hogy a Fidesz egészségügyi munkacsoportja rendkívüli ülést tart.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >