Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Biblikus Konferencia a Székesfehérvári Egyházmegyében Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. április 30.

ImageA Biblia Évéhez kapcsolódóan „Boldog, aki olvassa” címmel biblikus konferenciát szervezett a Székesfehérvári Egyházmegye. A Szent István Művelődési Házban tartott rendezvényre közel 500 vendég érkezett hazánk számos pontjáról. A nagy érdeklődés oka az volt, hogy a program során elismert hittudósok, vallástörténészek, és egyházi személyiségek előadásai hangoztak el a Biblia kapcsán. Az ökumenikus eseményre meghívást kapott többek között Dr. Varga Lajos és Dr. Székely János püspök, valamint Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi is.

A Biblia Évének kiemelt programjaként tartották meg nemrég a Szent István Művelődési Házban a Biblikus Konferenciát. A rendezvényre a várakozáson felüli létszámban érkeztek hívek a Székesfehérvári Egyházmegyéből, ezért még a színpadon is székeket kellett elhelyezni, hogy mindenki elférjen. A konferencia szülőatyja Spányi Antal megyéspüspök volt, aki rendkívül fontosnak tartja az ilyen típusú eseményeket.

Image
Fotó: Simon Erika
„A keresztény ember életéhez hozzátartozik a Szentírás, amelyet rendszeresen, naponta illik olvasnunk.” – mondta a megyés főpásztor – „Sok ember úgy gondolja, hogy jól ismeri a Bibliát, mert bizonyos történetek visszaköszönnek, s olyan szófordulatokat használunk, amelyek eredetét a Szentírásban találjuk meg. De a Biblia egy olyan írás, amelyet ha megfelelő lélekkel olvasunk, mindig új oldaláról ismerjük meg Isten üzenetét és kinyilatkoztatását. Mint ahogy egy vers is különböző érzéseket kelt bennünk hangulatunktól és élethelyzetünktől függően. A Bibliánál fontos az, hogy értsük is az üzenetét. Hiszen egy sok ezer évvel ezelőtt keletkezett írásról van szó, amelyet másként gondolkodó, másféle világképet látó emberek írtak, s a amelynek csak az egyik alkotója emberi, a másik viszont isteni. Ezért úgy éreztem, hogy nagyon fontos, hogy tartsunk egy ilyen konferenciát, ahol az ország legjelesebb, biblikummal foglalkozó tudósai, képviselői tisztelnek meg bennünket jelenlétükkel és segítenek ennek a mélyebb megértésnek az elsajátításában. Az is a szándékaim között szerepelt, hogy - mivel az ószövetségi Biblia elsősorban a zsidóságé-, ismerkedjünk meg azzal, hogy egy zsidó ember hogy tekint a Bibliára. Ezt az előadást vállalta Schweitzer József főrabbi, aki nagyon izgalmas módon mutatta be a Biblia és a zsidó vallás kapcsolatát. És természetesen érdekes az is, hogy amikor szűkül a világ és a különböző kultúrák közel kerülnek egymáshoz, egy pillantást vessünk a különböző vallások szent könyveire és hasonlítsuk össze őket. Erről Dr. Fodor György professzor tartott előadást. Remélem, hogy a mai program során minden résztvevő szívébe bekötözött a Szentírásban található béke, s a konferenciáról hazatérve ezt az ajándékot megosztja másokkal is.”

Persze, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbin és Dr. Fodor György professzoron kívül még nagyon sok előadó meghívást kapott a rendezvényre. Dr. Székely János püspök például arról beszélt, hogy a Biblia Isten szívünkbe írt üzenete, Dr. Gaál Endre a szent könyvekkel kapcsolatos ismereteket frissítette fel, Tajdina József a Biblia és a szentségek kapcsolatát helyezte előadásának középpontjába, Dr. Varga Lajos püspök pedig a szegények Bibliájának fogalmával foglalkozott.

Image
Fotó: Simon Erika

 
< Előző   Következő >