Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Több hónapos előjegyzésre kell számítani a Tüdőgondozóban
Több hónapos előjegyzésre kell számítani a Tüdőgondozóban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. augusztus 31.

ImageA tüsszögős, fuldoklós időszaknak ugyan már lassan vége lesz, ám még mindig nem elhanyagolható az a probléma – sőt, soha sem az, hiszen szó szerint az „életről!” van szó -, hogy több hónapos előjegyzéssel kell számolniuk azoknak, akik a Fejér Megyei Tüdőbeteg-gondozó Intézetnél jelentkeznek. Az allergiások és az asztmások fuldokolnak a virágporok miatt, az Intézetnél viszont orvoshiány és átszervezési probléma merült fel, amely miatt jelentős beteg-torlódás tapasztalható.

 

A Fejér Megyei Tüdőbeteg-gondozó Intézetnél évente több tízezer ember fordul meg légúti problémákkal. A betegek közül többen is jelezték a Fehérvári Híreknek, hogy több hónapos előjegyzéssel tudnak csak orvos elé kerülni, amit elfogadhatatlannak tartanak. Szerkesztőségünk ezért felkereste az intézetet, s utána járt a dolgoknak.

Szerencsénkre egy rendkívül kedves, készséges doktornő elé „kerültünk”: Dr. Filkorn Rózsa tüdőgyógyász főorvoshoz, aki elmondta, hogy az Intézetben négy-öt rendelés helyett most csak egy-kettő üzemel. Ennek oka részben a betegségekben, részben pedig az orvoshiányban keresendő, valamint nem mellékes az átszervezés sem, amely miatt lecsökkent a rendelések száma. Így óhatatlanul is drasztikusan megnövekedett az egy rendelésre jutó betegek száma.

Image
.

Az előírások szerint egy orvos egy rendelésen csak adott számú beteget tud ellátni – ez a kvóta napi húsz főt jelent. Ehelyett ők most mégis most huszonöt-harminc allergiást, asztmást fogadnak, mert érzik a probléma súlyát, és inkább feláldozzák – ellenszolgáltatás nélkül! – a szabadidejüket is. Az orvosok és az asszisztensek rendkívül leterheltek és sokat kell túlórázniuk, ám nem feledik Hippokratészi esküjüket, és azokat is ellátják, akiket egyébként a szabályzat szerint nem kellene. (Minő ritkaság ez a mai világban!!!)

A főorvos nővel jóval a rendelési idő végezte után beszélgettünk, hogy ne zavarjuk meg a rendelést, és főleg, hogy ne kelljen miattunk várakozniuk a betegeknek – akik egyébként is előre kapott időpontra érkeznek. S milyen jó, időt szakított ránk a hosszú, fáradtságos rendelés után Dr. Filkorn Rózsa! Váratlanul ugyanis beesett egy hölgy a rendelőbe, aki a fuldoklástól nem is tudta elmondani, hogy pontosan mi a baja és mióta tart oxigénmentes állapota.

Azt láttuk csak rajta, hogy hörög, nem kap levegőt, és mutogatta, hogy szorít a tüdeje. Levegő se ki, se be. A Tüdőgondozó munkatársainak lejárt ugyan már réges rég a munkaideje, ám mindenki nagyon készséges volt, és rögtön nekiálltak a szükséges légző-vizsgálatok elvégzésének. A szakszerű kezelésnek és az injekcióknak köszönhetően a beteg végül normálisan lélegzett.

A egészségügyi szakemberek végig figyelemmel követték állapotát, s tényleg látszott rajtuk, hogy nagyon aggódnak a betegért, akit egyébként nem lettek volna kötelesek ellátni! Dr. Filkorn Rózsa elmondta, hogy aki akkutan rosszul van, annak elméletileg a sürgősségire kell mennie, ám ők még soha sem utasítottak el senki sem, ha hozzájuk fordult és életveszélyben volt – vagy aközeli állapotban.

Image
Fotó: Temesvári Márta

A doktornőt arról is megkérdeztük, hogy mit tegyenek azok, akik rosszul érzik magukat? A főorvosnő azt tanácsolja a betegeknek, hogy szedjék rendszeresen a gyógyszereiket. Ez a legfontosabb, amit sokan hajlamosak félvállról venni, pedig a mai gyógyszerekkel tünetmentessé tehető az allergiások, asztmások élete!

Ha pedig ennek ellenére is problémájuk merül fel, akkor próbálkozzanak tengeri sóoldattal, amellyel a nyálkahártyát ki lehet tisztítani, vagy olyan orrspray-vel, amely védőréteget képez a nyálkahártyán, így az nem tud érintkezni a pollenekkel. Aki teheti, az szezonális allergiánál – ilyen például a legtöbb allergiás érintő parlagfüves időszak – menjen el nyaralni a hegyekbe vagy a tengerhez, ahol nem érintkezik a pollennel.

Ezen kívül sokat segíthet, ha a lakást eső után szellőztetjük. A levegő pollentartalma ugyanis – túl azon, hogy mennyi pollen kerül a levegőbe a növényekről - mindig az aktuális időjárástól függ. Esős időben alacsonyabb a pollen-érték, száraz, szeles időben pedig lényegesen megnő a pollentartalom.

Sőt, nem árt a pollenszűrő orrmaszk használata sem, amely nálunk még szokatlan látványt nyújthat, ám – a doktornő elmondása szerint - nyugaton és a Távol-keleten teljesen elfogadott védekezési eszköznek számít.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >