Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 2010 - Az egészségügy fekete éve?
2010 - Az egészségügy fekete éve? Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. szeptember 13.

Image"A kormány aktív eutanáziát gyakorol az egészségügyben és az embereken, húzásaival nem csak a jelent, hanem a jövőt is elveszi az ágazattól." - fogalmazott sajtótájékoztatóján Pesti Imre. - "Ma is igaz az az elhíresült mondat, melyet Gyurcsány Ferenc Öszödön mondott: hazudtunk reggel, délben, este. Hazudtak akkor, hazudnak most is. Hazugság azt állítani, hogy a 2010-es költségvetésnek az egészségügy nyertese lesz. Hazugság az is, hogy az ágazattól nem vonnak el forrásokat." - hangsúlyozta Pesti Imre.

 

A kormány 2006 óta "reformpolitika" néven kritikus helyzetbe rántotta az egészségügyet: szétverte a kórházakat, megszűnt a bizalom doktor és beteg között, orvosok és ápolók mennek ki külföldre - világított rá a fideszes politikus. Nézzük konkrétan a költségvetés számait. Az egészségügyi alap 2009-ben 1433 milliárd forintra volt tervezve, melyből az év során 30 milliárdot vontak el.

2010-ben 1412 milliárdosnak állapították meg a keretet. Ez ugyan matematikailag több az elvonás után maradt 1403-nál, azonban reálértéken ennek 1460 milliárd forintnak kellene lennie, ahhoz, hogy elvonásról ne beszélhessünk - húzta alá a képviselő. A gyógyító-megelőző kasszával folytatta: 714 milliárd forint volt 2009-ben, 719 2010-ben. Négy százalékos infláció mellett 743 milliárdnak kellene lennie, hogy egyáltalán azonos reálértékről beszélhessünk - magyarázta Pesti Imre.

 

Image
Fotó: Fidesz

Van még két olyan terület, ahol 2009-hez képest reálértéken és nominálisan is egyértelmű a forráskivonás: a köztestületek és a társadalmi szervezeteknek juttatott forrás - itt 143 millió forint helyett 45 millió lesz várható -, valamint a mentés. Ha visszagondolunk, a mentést a kormány szavakban mindig prioritásnak nevezte, most mégis fél milliárdos forráskivonást tartalmaz a tervezetben - ismertette.

A képviselő felhívta a figyelmet: az egészségügy nem prioritás a jövő évi költségvetésben, a mentés nem prioritás az ágazaton belül, sőt, a legnagyobb veszteséget fogja elszenvedni. A kormány ezzel a költségvetéssel aktív eutanáziát gyakorol az egészségügyben és az embereken - fogalmazott. A tervezet visszavonása és a kormány azonnali távozása az egyetlen megoldás, hiszen ha végrehajtják az elvonásokat, akkor nem csak a jelent, hanem a jövőt is elveszik az egészségügytől, a kórházaktól, az emberektől - tette egyértelművé Pesti Imre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >