Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Politikai évadnyitó gyűlést tartott a Fidesz
Politikai évadnyitó gyűlést tartott a Fidesz Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. szeptember 13.

ImageA napi aktuális kérdéseket és az elkövetkező időszak feladatait tekintették át a Fidesz politikai évadnyitó gyűlésén a Millenárison. A rendezvényen felszólalt Orbán Viktor pártelnök is. A programra országgyűlési képviselők, választókerületi elnökök, önkormányzati, helyi és megyei tisztviselők kaptak meghívást. Az országos gyűlésen napi aktuális kérdéseket tekintettek át, és az következő hetek-hónapok feladatait is számba vették.

 

A gyűlésen a pártelnök mellett felszólalt Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. A gyűlést a fidesz.hu internetes oldal élőben - a siketekre és a nagyothallókra való tekintettel feliratozva - közvetítette.

Orbán: Az elmúlt 20 év legveszélyesebb költségvetése

A kormány által benyújtott költségvetés, az elmúlt 20 év legveszélyesebb költségvetése, mert nemcsak a következő egy esztendőre, de gyermekeink jövőjére is veszély jelent - mondta Orbán Viktor a Fidesz budapesti Országos Gyűlésén. Utolsó évadját kezdi a magyar politika, utoljára ül össze az Országgyűlés, utolsó költségvetését nyújtja be az MSZP.

"Ez a dal lesz a végső" - kezdte beszédét a Fidesz elnöke, majd egy idézettel folytatta, amely nemzedéke fontos mondata volt: "Tanulj fiam, mert azt legalább nem vehetik el tőled!". Ez a gondolat a 20. századi Magyarország alapvető életélményét sűríti magába.

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

A magyar emberek közös élménye, hogy szinte mindent elvehetnek tőlük, amiért megdolgoztak, ami fontos számukra. Mint mondta, az említett mondat egyre többször jut eszébe, mert azt látja, hogy az emberek újra attól szoronganak, hogy megint mindent elvehetnek tőlük. Ez az életérzés pedig az elmúlt évek terméke.

Tarlós: Budapesten eluralkodott az apátia, nemritkán a félelem is

Tarlós István beszédében elsőként a fővárosi politikai vezetők által okozott károkra hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, a főpolgármester és helyettesei hihetetlen politikai deficitet okoztak Budapest számára. Emlékeztetett: a főpolgármester 19 éve vezeti a várost az MSZP-SZDSZ koalíció támogatásával.

A városvezetők a demokrácia legelemibb szabályaira is fittyet hánynak - hangsúlyozta Tarlós István, kiemelve: a főváros szenvedi meg a közel két évtizede tartó hazudozást és pazarlást, miközben Budapest vagyonát állami cégeken keresztül tékozolják el. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője kitért a BKV tarthatatlan helyzetére, a közterületetek áldatlan állapotára és az iskolák, illetve az egészségügyi intézmények katasztrofális körülményeire.

Véleménye szerint Budapesten eluralkodott az apátia, a közömbösség, és nemritkán a félelem is. Bűnbandák és koldusok lepik el a város utcáit - fűzte hozzá magyarázatképp.

Kósa: Elfogyott a türelem

Kósa Lajos a Fidesz Millenárison tartott országos gyűlésén úgy fogalmazott, hogy a kormány olyan mint az "etióp Mikulás": azért nem ad ajándékot a sovány gyerekeknek, mert nem esznek rendesen. Kósa Lajos szerint, ha megnézzük, hogy az államháztartásból mennyi pénzt költenek el az önkormányzatok és ehhez a részköltséghez mennyi hitelt vettek fel, akkor azt látjuk, hogy ez az arány 80 százalék a központi költségvetés esetében, míg az önkormányzatoknál csak 18 százalék.

A politikus, utalva a kormány 120 milliárdos elvonási tervére, ennek alapján úgy látja, hogy nem az önkormányzatokon kell takarékoskodni, hiszen a települések sokkal jobban gazdálkodnak, mint a kormány. Mint emlékeztetett rá, az önkormányzati szférának megvoltak a maga javaslatai az említett 120 milliárd megtakarítására, ám a kormányoldal azokat mind lesöpörte az asztalról.

* * *

Az országos gyűlésen - amelyen csak meghívóval lehet részt venni - a pártpolitikusok mellett megjelentek többek között a fogathajtó Lázár-testvérek, Kun Miklós történész, Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó, a szintén olimpiai bajnok Czene Attila úszó, Széles Gábor vállalkozó, laptulajdonos, Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Köre elnöke, Giró-Szász András politológus, Nemcsák Károly színművész, Balázs Péter színművész, Csoóri Sándor költő, Pintér Sándor, az Orbán-kormány egykori belügyminisztere és Chikán Attila közgazdász. A gyűlésre országgyűlési képviselők, választókerületi elnökök, önkormányzati, helyi és megyei tisztviselők kaptak meghívást.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >