Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A megye ékszerdoboza Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. november 17.

ImageA nádasdladányi kastély megmentéséért és életre keltéséért folytatott küzdelem most egy 250 milliót érő győzelemhez ért: a Norvég Alap támogatása a homlokzat teljes helyreállítását teszi lehetővé! A Műemlékek Nemzeti Gondoksága és a Nádasdy Alapítvány közös sajtótájékoztatón tudatta örömmel, hogy néhány napja gyakorlatilag is megkezdődött a kastély még nem helyreállított részein a homlokzat renoválása és a nyílászárók cseréje. A kastély tetőszerkezete és héjalása valamint a homlokzat egy részének felújítása már korábban megtörtént, most a fennmaradt részek kerülnek sorra.

 

- Örömteli alkalom a mai - kezdte dr. Schneider Márta szakállamtitkár az OKM képviseletében. - Azzal, hogy a Nádasdy Alapítvány és a műemléki hatóság - pontosabban az NKA - tíz százaléknyi önrészéhez a Norvég Alap további kilencven százalékot tett hozzá, rövidesen igazán pezsgő élet költözhet ebbe az építészeti és kultúrtörténeti remekbe!

 

Image
.

Bízni lehet benne - folytatta -, hogy az eddigi belső felújításoknak a reprezentatív külsővel együtt már nagyságrendekkel több látogatója lesz a jövőben, ez pedig anyagi alapot teremthet a további munkákhoz is. Mert munka egyébként van bőven, és nem csak itt - tette hozzá -, hiszen a Nemzeti Értékek Gondnokságánál körülbelül negyven hasonló, vagy akár jelentősebb projekt, vár, kastély, vár segítségre. Fertőd-Eszterháza és Edelény a legnagyobbak.

Szerencsére - fejezte be - az Uniós és a regionális fejlesztési operatív programok forrásai az utóbbi időben bővülnek. Eddig körülbelül nyolcmilliárd forintot sikerült ilyen célokra elnyerni, köszönhetően az olyan lelkes és elkötelezett civil szervezeteknek, alapítványoknak is, mint amilyen a Nádasdy Alapítvány!

 

Image
.

- Ha nem kapnánk időnként ilyen elismerő és bíztató szavakat - mondta Kacskovics Fruzsina, a Nádasdy Alapítvány projektmenedzsere -, bizony kísértést éreznénk néha, hogy feladjuk. De mint most is, néha meglátni a fényt az alagút végén, és ez új erőt ad! 2006 szeptemberében adtuk be a pályázatunkat, ha nem is az egész önrész, de jelentős summa és banki garancia birtokában. 2007-ben hagyták jóvá itthon az igényt, majd 2008-ban az NFÜ-nek ismét be kellett volna mutatni az önrészt, de akkorra sajnos sok minden megváltozott.

Alapítványunk meghatározó tagjai hunytak el, Nádasdy Ferenc súlyos betegségbe esett, kapcsolataink és lehetőségeink fogytán a Kulturális Minisztériumhoz fordultunk. Igazi csoda volt, hogy felvállalták az ügyünket, és ajánlásukra a Nemzeti Kulturális Alapból húszmillióval támogatták az önrész befizetését! 2008-2009 fordulóján jött meg a pénz, ekkor pedig a korábbi műszaki tartalmat kellett átírni, hiszen egy leromlott épület életében két év nagy idő, változtak a prioritások.

 

Image
.

A közbeszerzési eljárást a munkákra azért kiírtuk, így végül idén szeptember végén tudtuk a szerződést aláírni. Ezt is a kihirdetett második helyezettel, ugyanis a nyertest az utolsó pillanatokban felszámolták. Száz szónak is egy a vége, a Norvég Alap nagylelkű támogatásának köszönhetően október végén átadtuk a területet Hajdú Sándor úrnak, akinek az építőipari cége megkezdte a munkát. A befejezés határideje jövő június 19-e.

Visszatérve az államtitkár asszony szavaihoz, úgy tervezzük, hogy a felújítás után a Nádasdy Akadémia rendezésében a Fiatal Tudósok Szimpóziumával nyitunk. Optimisták vagyunk, bízunk benne, hogy rövid idő alatt mind a tudományos, mind a kulturális és az üzleti világ is felfedezi ezt az exkluzív helyszínt, ami méltó keretet adhat rendezvényeiknek.

Az épület, a könyvtár, az Ősök csarnoka, a kápolna, a park, szándékunk szerint visszanyeri régi fényét. Mindehhez természetesen egy megfelelő hotelszolgáltatást is nyújtani akarunk.

 

Image
.

Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója végül azzal fejezte be a tájékoztatót, hogy eltökéltség és taktika kell ahhoz, hogy műemlékeink felújításához megfelelő forrásokat találjunk. Hol intézményi, hol önkormányzati, hol alapítványi, civil szervezeti formában lehet, kell pályázni, de meg kell ragadni minden alkalmat.

A Nádasdy Alapítványt - az igazgató véleménye szerint - a legjobbak közt ismerik a szakemberek ezen a téren. A MNG bízik a mostani munkák kifogástalan elvégzésében, amelynek során talán újabb, az épület értékét tovább növelő építészeti elemek is napvilágra kerülhetnek. Az esemény lezárásaként Hajdú Sándor vezette körbe az érdeklődőket, elmondva, hogy rendbe teszik az épület falait és pinceszintjét átszellőztető rendszert, eltávolítják a régi, hámló vakolatot, a homlokzat törött, laza tégláit kivésik és újjal pótolják, a nyílászárókat is kijavítják, illetve ahol szükséges kicserélik (ez a belső burkolatokhoz való kapcsolódás miatt komoly és kényes asztalosmunka).

 

Image
.

Végül az eredetihez hasonló összetételű anyaggal, az eredeti mintákkal és textúrákkal újravakolják a homlokzatot, ahová természetesen a minta alapján újragyártott stukkók és más homlokzati díszek is felkerülnek. A kastély a felújítás alatt is látogatható, keresse fel Ön is ezt a kivételes építészeti remeket, amelyre a megye minden polgára büszke lehet!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >