Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Uniós csapatok Fehérváron! Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. november 18.

ImageMagyarország Európai Uniós csatlakozásának 5. évfordulója alkalmából "5lett" címmel országos vetélkedőt szerveztek középiskolások számára a tagság népszerűsítésében, az Uniós tudnivalók terjesztésében érdekelt intézmények, szervezetek... A vetélkedőre négyfős csapatok (legalább egy nagykorú és három diák) jelentkezhettek, az internetes regisztrációt követően pedig lexikális ismereteket illetve kutakodást kívánó feladatokat kellett megoldaniuk.

 

Az online fordulón legjobban teljesítők közül régiónként 10-10 csapat juthatott tovább a regionális döntöre (ez Fejérben a Thuristák, a Kodolányi, a Ni-Esz-Be-An, a Helló-EU, a Csak csajok 20, a gondolKodó, a Mikes Kellemen Iskola I., a Három az egyben, a Zöldek és az Ipari gimi 2007 nevű formációk voltak).

A november 11-i megmérettetésen a Fejér Megyei Önkormányzat Réztermében végül már rendes nacionáléjukkal is részt vettek az iskolák, név szerint a Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium valamint a Thuri György Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény várpalotáról, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium Veszprémből, a Kodolányi János Középiskola és Kollégium Fehérvárról, a Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola Tatabányáról és a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Kisbérről.

A tíz csapat egy előzetesen kiadott feladat - valamelyik Uniós ország bemutatásával kapcsolatos, kulturális iskolai nap tervezete - mellett egyebekben is összemérte erejét és felkészültségét. Írtak tesztet, teljesítettek filmekhez kapcsolódó, továbbá a kreativitást vagy a felkészültséget és tudást egyszerre próbáló, villámkérdés jellegű feladatokat is. A több órás vetélkedés végén aztán a kisbéri Helló-EU került ki győztasen, de még a második helyezett csapat, a Thuristák is tovább jutott a nevember 28-i, kecskeméti országos döntőre.

Mint Szili Valéria, a székesfehérvári Europe Direct Iroda vezetője elmondta, bár a 3. Kodolányi most itthon marad, mégis lesz még két csapata a megyének a döntőben! Ugyanis a megyei fenntartású, bicskei Vajda János Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola két csapata az Észak-Magyarország régiós versenyt nyerte meg (ahova az indulók alacsony száma miatt hívták meg őket)!

A verseny egyébként az elfogulatlan szemlélő szemével nézve jó hangulatú volt, és az eltelt órák hosszára tekintettel a résztvevők minden bizonnyal jó étvággyal fogyasztották a végén az uniós szabványoknak mindenben megfelelő szendvicseket és üdítőket...

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >