Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Térfigyelő kamerarendszer a még biztonságosabb Székesfehérvárért
Térfigyelő kamerarendszer a még biztonságosabb Székesfehérvárért Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2008. június 27.

Egy 25 kamerából álló, új térfigyelő rendszer igyekszik megerősíteni Székesfehérváron a közbiztonságot, amit éjjel-nappal szakemberek felügyelnek egy újonnan kialakított diszpécserközpontból. A város támogatást biztosít a Székesfehérvári Rendőrkapitányságnak, hogy a kamerák által kiszűrt esetekben azonnali rendőri intézkedés kezdődjön. A teljes rendszert saját forrásból építette ki az Önkormányzat, a beruházás keretében az új telephelyen működik ezentúl az Önkormányzati Informatikai Központ is.

2007-ben döntött Székesfehérvár Közgyűlése arról, hogy jelentős saját forrás biztosításával egy korszerű térfigyelő kamerarendszert és hozzá kapcsolódó diszpécserközpontot építtet ki. A 180 millió forint értékű beruházásra közbeszerzési eljárás keretében választott kivitelezőt a képviselőtestület. A nyertes feladata a rendszer és a kamerákat figyelő központ kiépítése volt, emellett vállalnia kellett az 5 éven át történő üzemeltetést is.

A rendőrség szakmai anyagai és a város bűnügyi fertőzöttségi térképe alapján a nyertes Multialarm Zrt. 25 kamerát telepített. A Honvéd utcai épületben térfigyelő monitorszoba került kialakításra, ahol ezentúl napi 24 órában az év minden napján folyamatosan üzemelő figyelő szolgálat működik. Az idevonatkozó adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően a kamerák képeit a kialakított térfigyelő helyiségben követik nyomon az erre kiképzett szakemberek. A diszpécserek a rendőrséggel tartanak kapcsolatot és a rendőrség reagáló erejét veszik igénybe szükség esetén. Mindehhez Székesfehérvár Önkormányzata biztosít forrást a városi rendőrkapitányságnak.

A térfigyelő rendszer a mai legkorszerűbb technológiával dolgozik. Ennek egyik példája, hogy éjszaka is olyan jó minőségű képet adnak a kamerák, amin az esetleges bűnelkövetők jól felismerhetők. Korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiemelten veszélyes területeken akár 60-65 %-os elkövetői csökkenés is elérhető térfigyelő kamerákkal. Ezért tartja fontosnak a város ezt a jelentős bővítést. A most kiépített központ nemcsak a térfigyelő rendszer diszpécserszolgálataként működik, hanem az Önkormányzati Informatikai Központ új telephelye is itt került kialakításra. A 2004-ben létrehozott önkormányzati tulajdonú cég végzi Székesfehérvár Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala és intézményei számára az informatikai rendszerek fenntartását, karbantartását.

A most átadott központban biztosítható az a magas szintű műszaki háttér, ami megfelel a mai kor támasztotta mindenfajta - adatvédelmi, információs, biztonságtechnikai - követelményeknek. Az átadás előtt a szükséges próbaüzemek lezajlottak, mostantól üzemszerűen működik a rendszer.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >