Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Lengyel-magyar barátság "Simon M. Veronika módra" Nyomtatás E-mail
Írta: Enyedi Béla   
2010. június 26.

ImageBudapesten, a Sapientia Hittudományi Főiskola dísztermében, telt ház előtt –a kötetbemutató keretében - vette át Bábel Balázs kalocsai érsek megbízásából Pata J. Gábor, lajosmizsei káplán Simon M. Veronika, a lengyel mártír pap boldoggá avatására megfestett festményét. Ezzel emlékeztek meg Magyarországon is a nemrég boldoggá avatott Popieluszko atyáról. Erre az alkalomra eljött a varsói magyar nagykövet helyettes, Molnár Imre, Juliusz Janusz lengyel pápai nuncius, Pákh Tibor történész és a boldoggá avatott atya pályatársa, Severyn Jaworsky, Szolidaritásvezető is Lengyelországból.

 

Molnár Imre történész Popieluszkóról írt „AZ IGAZSÁG SZABADDÁ TESZ” kötetének bemutatója, előadások, visszaemlékezések közel 2 órás program volt.

Nem mai keletű Simon M. Veronika székesfehérvári festőművésznő „lengyel” munkálkodása, hiszen a „lengyelekkel, lengyeleknek” átadott festményei a Vatikántól Jeruzsálemig számos szállal erősítik a két nép mély barátságának hálóját. Stary Saczban a Klarissza kolostor, Kőbányán a lengyel templom, a vatikáni képtár, egy jeruzsálemi iskola, Varsóban a Szent István templom… a tanúi annak, hogy a festőművésznő szívében érzi ezt a barátságot, amit festészetével is szolgál!

Image
.

Ebben az évben a június 2-én boldoggá avatott Popieluszko portré megfestésével sietett még ünnepélyesebbé tenni a boldoggá avatást. A lengyel vendégek dicsérték a festményt, szerintük még jobban ábrázolta az atya nemes jellemét, mint ami Lengyelországban szerepelt a boldoggá avatáskor.

A lajosmizsei Árpád-házi Szent László templom fog otthont adni a festménynek, esélyt adva a környék hívőinek arra, hogy a mártír pap közben járását kérjék az Úrhoz. … és lehetőséget arra, hogy 2010-ben, a papság évében példaképül választhassanak ismét egy igaz embert, egy mártír papot…

Image
Fotó: Enyedi Béla

Ez az este is tovább színesítette a lengyel és a magyar nép között 1000 éve meg lévő erős köteléket, a lengyel és a magyar résztvevők, a közönség emelkedett hangulatban búcsúzott Popieluszko Atyától, aki ma is itt van közöttünk!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >