Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Májusi programok - Fejér Megyei Művelődési Központ Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 02.
A Fejér Megyei Művelődési Központ májusi programja (folyamatosan frissítve):

Fejér Megyei Művelődési Központ

Május 11: XIII. Alba Regia Országos Éremgyűjtő Találkozó. A szervezett éremgyűjtés Fejér Megyében 40. évfordulója. A program 9 órakor kezdődik a Zöld Szalonban, ahol dr. Vizi László Tamás tart előadást a XVI-XVII. századforduló Habsurg uralkodóiról, majd 10 órától, a 7-es teremben megnyitják az éremkiállítást. A tárlat témakörei: Rudolf és II. Mátyás érmei, római császárnék pénzeken, az 1848-as szabadságharc évfordulója, a 40 éves éremgyűjtő szervezet által kibocsátott érmék. A kiállítás május 18-ig tekinthető meg, naponta 10-18 óráig.

Május 14: 18 órakor, a III. emeleti galériában Varga Csaba fotókiállítását nyitják meg. A kiállítás május 31-ig várja a látogatókat.

Május 16: 17 órakor a kiállítóteremben Jubileumi kiállítás nyílik a 25 éves soponyai himző szakkor alkotásaiból. A tárlat június 6-ig tekinthető meg.

Május 17: 17 órakor a színházteremben BonBon matiné lesz. Ennek során a Magyar Mesezenekar Zsebtévé című műsora látható. Ugyanezen a napon tartják a "Felnevelő tájunk" - honismereti vetélkedő nyerteseinek és felkészítő tanárainak a jutalomkirándulását is Visegrádra, a Mátyás Király Múzeumba.

Május 18: 15-20 óráig a színházteremben "Nem csak a húszéveseké a világ" címmel zenés, táncos nosztalgia délutánt rendeznek.

Május 20: 18 órakor a 7-es teremben dr. Reisinger János irodalomtörténész tart előadást az "Emberi kapcsolataink a XXI. százaadban, a Biblia tükrében" címmel. Az Oltalom Alapítvány előadás-sorozatában az erkölcsi hanyatlás, a háborúk és korunk viszályainak kérdésköre kerül terítékre.

Május 28: a Biokultúra csoport tart összejövetelt. Információ: Nagy Éva, Tel.: 313-175 / 113

 

Mesterségek Háza 

Május 7-én Fejér megye ízei - macskapracli készítése. Mint ahogy a tavalyi évben, úgy idén is nyomófával készítik el a gyermekek ezt az édes süteményt. A foglalkozás vezetője Czímer Józsefné. Ezzel egyidőben, a fafaragás keretében a bodzapuska elkészítésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A foglalkozás vezetője Sáricz Gyuláné

Május 14-én a kenyérkészítés kapja a főszerepet. A foglalkozást Zöld Anikó vezeti. Ezen kívül lesz még ékszerkészítés is. Ebben Németh Orsolya segít majd a fiataloknak. 

Május 21-én nemezelést tartanak. A foglalkozást Varga Magdolna vezeti. Ugyanekkor kovácsbemutatóra is sor kerül Kovács Károllyal.

Május 28-án hangszerkészítés lesz. Ennek során pengetős népi játékok kerülnek elő. A program vezetője Viasz Zoltán. Az aratódíszek című foglalkozást pedig László Zsoltné vezeti. 

 

Frissen érkezett program:

Közép-dunántúli kézműves szakkörök szakmai találkozója és kiállítása: a kétnapos esemény középpontjában a következő kérdés áll: hogyan tud működni ma egy öntevékeny tárgyalkotó kézműves szakkör, milyen támogatásokat kaphat fennmaradása érdekében. A jövő lehetőségei, alkotó szakköri műhelyek kialakításának segítése, pályázatok, források, propaganda, és marketing alaptevékenységek, tanácsok segítésével. A rendezvény ideje alatta résztvevő szakkörök kiállításon mutatkoznak be.

A program helyszíne és időpontja: május 30-31, Radó Antal Városi Könyvtár és Művelődési Központ - Lamberg Kastély (Mór, Szent István tér 5.)

A rendezvény 10 órakor kezdődik regisztrációval és kiállítás-rendezéssel, 12:30-kor ebéd, 13:00-kor a találkozó megnyitója. 13.30 - 18.00: előadások (Téma: Népművészeti szakkör mozgalom történetéről - Dr. Varga Mariann néprajzkutató, A szakkörök régen és ma, a szakkörök helyzete Komárom-Esztergom megyében - Nyikus Anna, a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Szakkörök működése az önkormányzatok segítségével - Szuper Miklósné népi iparművész, Profi-amatőrök, amatőr-profik -Molnárné Lukács Anita, a kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület elnöke), 19:00 vacsora.

Szombaton 7:00-kor reggeli,  9-11:30-ig módszertani bemutatók (Hímzés gyakorlati előadás: höveji varottcsipke, csornai aranyhímzés - Székely Erzsébet népi iparművész , Csuhé előadás: Csuhéfonás múltja és jelene - Bárány Mara népi iparművész, Bőrműves előadás - Terényi Gyöngy népi iparművész ,Szövő szakterület előadása: szín és textil - Pálné Hencz Teréz iparművész, Fafaragás előadás: Nemezsátor készítése - Berta József kézműves oktató, Kosárfonás előadás: táji jellegzetességek formák - Székely Éva népi iparművész, Fecske Pál agrármérnök , Gyöngyfűzés gyakorlati előadás: Népi ékszerek, Felvidék és Erdély -Bérczes C illa népművészet ifjú mestere, népi iparművész), 12:00 ebéd, 13.00  A találkozó zárása.

A találkozón való részvétel díja 3500 Ft, jelentkezés: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >