Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Idén életbe lépnek a lakáshiteleseket megsegítő jogszabályok Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI   
2010. szeptember 15.

ImageMég az idén hatályba léphetnek azok a jogszabályi változások, amelyek a Fidesz nyolcpontos, a bajba jutott lakáshiteleseket megsegítő csomagját tartalmazzák. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a párt gazdasági kabinetvezetője azt követően jelentette ezt be, hogy kedden találkozott a hitelfelvevők érdekképviseleti szerveivel. Utóbbiak képviselője az egyeztetetést követő sajtótájékoztatón azt mondta: a konszenzust keresik, de volt több kritikus pont is a javaslatok között.

 

Rogán Antal közölte: a tervek szerint a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló jogszabályt és az ahhoz kapcsolódó törvényeket kívánják módosítani, ezeket még októberben benyújtják a parlamentnek.Úgy vélekedett, hogy a hitelfelvevők képviselőivel lefolytatott megbeszélés konstruktív volt, a szervezetek nem fogalmaztak meg teljesíthetetlen követeléseket, és felelős magatartást tanúsítottak. Kiemelte: a bankszövetség képviselőivel a tervek szerint pénteken találkoznak, és remélhetőleg e szervezet is konstruktív magatartást tanúsít majd.

A politikus leszögezte: a Fidesz nem fogalmaz meg diktátumot a bankszövetségnek, kíváncsi annak véleményére is, szakértőit szeretné bevonni az előkészítésbe, de elvtelen kompromisszumot nem kíván kötni, a nyolc pont tartalmához ragaszkodni fog. Madarasi Tibor, a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Közhasznú Egyesület elnöke annyit tett hozzá: közösen folytatják a munkát, és a konszenzust keresik a társadalmi béke érdekében. A tárgyalások tartalmáról azt közölte: voltak javaslatok, amelyekben nem volt vita, ilyen az egyoldalú szerződésmódosítás, vagy az önkényes kamatemelés tilalma, de több kritikus pont is akadt az elképzelések között.

Image
Fotó: Fidesz

 Példaként említette a magáncsőd intézménye híján a "tiszta lappal indulás jogának" megteremtését. Kósa Lajos ehhez annyit tett hozzá, miszerint jellemző a károsultak hozzáállására, hogy jelezték: ez a megoldás veszélyeket hordoz magában, azzal, hogy a fizetni tudó, de különböző okok miatt fizetni nem akarók visszaélnek a lehetőséggel. A Fidesz ügyvezető alelnöke a nyolc pontról szólva rögzítette: a javaslatcsomag a nehéz helyzetbe került lakáshitellel rendelkezők megsegítéséről szól, közte a deviza és a forint alapú hitellel bírókról; azokon kívánnak segíteni, akik ezt maguk is próbálják megtenni, de nehéz helyzetbe jutottak.

A kormánypárt által képviselt alapelvekről pedig annyi mondott: aki hitelt vesz fel, azt vissza kell fizetnie; a javaslatcsomag nem veszélyezteti a magyarországi hitelezési rendszert, a modern gazdaság hitelezés nélkül nem működik; a közös kockázatviselés elve mentén "együtt sírunk, együtt nevetünk", így a hitelnyújtónak és a hitelfelvevőnek is kockázatot kell viselnie. Ezeket az elveket a bankszövetséggel tárgyalva is világossá teszik - emelte ki. Kósa Lajos aláhúzta azt is: meggyőződésük, hogy a probléma előidézése egyértelműen a szocialisták felelőssége.

Mesterházy Attila, még Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt mellett a Tízek Társasága tagjaként ígérete meg, hogy a szocialista kormány folytatja elődje által megkezdett, kamattámogatott forint alapú lakáshitelezést, de "hazudtak, Mesterházy Attila személyesen is felelős ebben", hiszen a rendszert felszámolták - fogalmazott. Hozzátetette: helyette becsalták az embereket a devizaalapú hitelezési rendszerbe, és nem figyelmeztették kellő súllyal őket a komoly kockázatokról. Rogán Antal kérdésre válaszolva kiemelte: a már meglévő szerződések esetében a jövőbeni hátrányos szerződésmódosításokat meg tudják tiltani a tervezett változtatásokkal.

Úgy vélekedett, hogy az új jogszabályi feltételek mellett is megtalálják majd a "tisztes profittal kalkuláló" bankok a számításaikat.Kósa Lajos elmondta még: a jogszabályokról a tervek szerint sürgős kihirdetést kérnek majd a köztársasági elnöktől. Mindketten aláhúzták azt is, hogy az ügyfelek érdekeit akarják védeni, a visszaélést pedig igyekeznek kizárni a jogszabályok megfogalmazásával.

A Fidesz két képviselője a szeptember 9-i, tapolcai frakcióülés után jelentette be, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére; ezek között szerepel egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás, az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége. Rogán Antal és Kósa Lajos Szekeres Imre szavaira reagálva, egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondták: a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény kiállítja a bizonyítványt a két kormányról. Rogán Antal úgy fogalmazott: a törvénytervezetből kiderül, hogy a tervezett számokból egy sem úgy valósult meg, ahogy azt 2008 végén benyújtották a parlamentnek.

Ebből egyértelmű - fűzte hozzá -, hogy költségvetési tervezés és végrehajtás szempontjából mind a Gyurcsány-, mind a Bajnai-kormány megbukott.A bizonyítványt elkészítette a jelenlegi kormányzat, de az abban szereplő jegy elégtelen - hangsúlyozta.A Fidesz határozottan elmondta a kritikáját és azt is, hogy 2010-es költségvetés a 2009-eshez hasonlóan megbukott, május végén kiderült, a Bajnai-kormány a rendelkezésre álló hiány teljes összegét elköltötte, ezért volt szükség a kormány 29 pontos gazdasági akciótervére, anélkül nem lehetne tartani a 3,8 százalékos idei hiánycélt - emelte ki Rogán Antal.

Kósa Lajos szerint az MSZP nevében Szekeres Imre annak örül, hogy "bár matematikából megbuktak, volt év közben egy röpdolgozat, ami kettes alá lett". Hozzátette: a zárszámadás néhány tételénél a produkció kettes alá, kegyelemből. Az Út a munkához program alapszándékában helyes - vélekedett -, de annak költségvetési finanszírozása év közben elfogyott.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >