Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Nőuralom a Gorsiumban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 04.

ImageFlórát a rómaiak a virág, a virágzás, és a természet istennőjének tartották. Évente megrendezték a „ludi Florales”-t, azaz a megújulás ünnepét. Ennek első napján virágzó gabonakalászt tettek az oltárra áldozatként, magukat és állataikat pedig virágokkal borították be. A közönség szórakoztatásáról táncosok, mutatványosok és színészek gondoskodtak. Erről emlékeznek meg minden évben a Gorsium Régészeti Parkban, a „Floralia” keretében

Image
Fotó: Temesvári Márta
Igazi tavaszi időjárás és vidám hangulat jellemezte az idei Floraliát a Gorsiumban. A bejárat közelében ugyan még csak a szokásos vásári hangulat fogadta a látogatókat méz- és méztermékekkel, virágokkal, édességes pavilonokkal és kézműves standokkal (bár volt, ahol a „mestert” láthattuk alkotás közben is, amint éppen fát farag vagy tojást fest), beljebb viszont már színesedett a paletta.

Már nemcsak nézni lehetett, hanem ki is próbálni a kézművesség különböző formáit. Ezen kívül a gyermekek megismerkedhettek több ókori játékkal is. Ilyen volt a malom, a célbadobás, a karikázás, a csiga- és kockajáték, a deltajáték, valamint egy valódi „hadseregbe” is beállhattak kardozni és íjazni.

A Gorsium Régészeti Part idén ünnepelte alapításának 50. évfordulóját, így nagyon sokan gyűltek össze a szakvezetéssel egybekötött régészeti előadásra, amelyre több iskolás csoport előre be is jelentkezett.

A rendezvénysorozat leglátványosabb és a legnagyobb tömeget vonzó programja kétségtelenül az antik színházi előadás volt szombaton és vasárnap délután. Aristophanes: A nőuralom című komédiáját Pécsi Ildikó rendezésében láthatták az érdeklődők. (Szereplők: Gregor Bernadett, Bregyán Péter, Harsányi Gábor, Fekete Boglárka, Bessenyei Emma, Molnár Zsuzsa, Éli Nóra, Tapolcsányi Laura, Babják Annamária, Simon Edina, Szőlőskei Tímea, Hegedűs Miklós, Matoricz József és Maros Gábor.)

További képek

Fotók: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >