Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Motorbaleset - agyi sérülés - kóma: segítsünk a kisfiúnak!
Motorbaleset - agyi sérülés - kóma: segítsünk a kisfiúnak! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 31.

Szörnyű csapás érte a Börgöndpusztán élő Kerpel családot: gyermeküket, a jelenleg 9 éves Szabolcskát két évvel ezelőtt egy cross-motoros elütötte. A kisfiú a baleset következtében súlyos agyzúzódást szenvedett, agyödéma alakult ki nála, megsérült a beszéd-központja, az agytörzsi roncsolódás miatt lebénultak a végtagjai, a kisagya se maradt ép, afáziában, ataxiában szenvedett, s még sorolhatnánk.

A gyermek 3 hétig életveszélyes állapotban volt, majd két és fél hétig éber kómában feküdt. Az elmúlt két évben a tudata feltisztult, végtagjai megmozdultak, a beszéde is szépen javul - a szakemberek segítségével jól fejleszthető. Leküzdte a ataxiát, s próbál újra „rendesen” járni, de állandó egyensúlyzavarai miatt egy pillanatra sem hagyható magára.

Szeptemberben az István Király Általános Iskola magántanulójaként fogja megkezdeni a társadalomba való visszailleszkedést: délelőttönként a tanórák mellett fejlesztő- és logopédiai órákra jár majd, a Németh László Általános Iskolában pedig minden nap gyógytornáztatják. Ezen kívül szüksége van még elektromos izomstimulációs kezelésre, speciális masszázsra, Kápolnásnyéken egy természetgyógyász is foglalkozik vele, s „ébredése” óta lovasterápián is részt vesz heti rendszerességgel.

A szülők orvosi javaslatra két olyan kezelésre is hordják, amelyet a TB sajnos nem támogat: az egyiket hathetente, Csepelen végzi egy neurológus – a „kopogtatós” terápia során egy mágnest tartanak közvetlenül a kisfiú feje felé, s indukált árammal segítik az elhalt területek felépülését. A másik kezelés a neuromodulátor alkalmazása – a gerincvelő mentén elhelyezett tappancsok segítségével (a nyaki kilépőnél pl.) ingerárammal pasztázzák az idegpályákat, és segítik az ingerület továbbjutásra.

A Kerpel szülők tervei között szerepel egy Galileo nevű fittness-gép megvásárlása, amely a mélyizmokat mozgatja át, s így járul hozzá a mozgáskoordináció és az egyensúly fejlesztéséhez. A fiúnak szüksége lenne továbbá egy stabil, gurulós, Crocodile típusú, járást segítő rollátorra is, hogy biztonságosan tudjon járni – a szerkezet beültető hevedere megakadályozza, hogy a földre essen…

 Szabika folyamatos gyógyulását és két éves szinten tartását az a rehabilitáció jelenti, amelyet a szakemberekkel szoros együttműködésben végez a család. A gyermek gyógyítási költsége havonta 150-200.000 Ft közöttire tehető, amelyet a nagyszülők segítségével próbálnak meg előteremteni. A tartalékok viszont vészesen fogynak – a kisfiú balesete után két héttel született meg testvére, Nórika, így most négyen élnek a GYED-ből és a minimálbértből.

Aki segíteni szeretne a családon, az szerkesztőségünkön keresztül megteheti azt…

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >