Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Donát-napi búcsú és ünnepi mise Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 05.

ImageSzékesfehérváron, a Bányató feletti dombon áll az 1733-ból származó Szent Donát-kápolna, ahol újjáépítése, azaz 1994 óta minden évben, augusztus első vasárnapján egy ősi szertartást elevenítenek fel. Ez pedig a Donát-napi búcsú, mely Szent Donáthoz köthető, aki a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje, kultuszát pedig még a régi svábok hozták magukkal, amikor annak idején betelepültek Székesfehérvárra.

Így tehát idén se maradhatott el a zarándoklatot kifejező körmenet és az ünnepi szentmise, amin olyan sokan vettek részt, hogy a kápolna előtt elhelyezett padok kevésnek bizonyultak, s a felvezető út, valamint a környék füves területei is sűrűn megteltek hívekkel.

A jelenlévőket Tornyai Gábor plébános köszöntötte, majd felkérte Spányi Antal megyés püspököt a mise celebrálására, aki – szokásához híven – most is gyönyörűen beszélt, s imádkozott a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez bőséges termést kérve.

Tavaly ilyentájt búcsúztatták el Glósz Ervint, az akkor „frissen nyugdíjazott” öreghegyi plébánost, aki nem tudván elszakadni a több évtizedes aktív „lélekápolástól”, most is jelen volt a búcsún, s vezényelt az énekkarnak.

A szentmise végén leleplezték az Építőipari Nívódíjról szóló emléktáblát is, amelyet júniusban ítélt oda a Donát-kápolnának a Közgyűlés (bár az ünnepi beszédben az hangzott el, hogy Warvasovszky Tihamér adományának tekintendő…).

Képgaléria az eseményről:

 
< Előző   Következő >