Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow "Művészeti turkáló"
"Művészeti turkáló" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 04.

ImageKortárs művészeti vásárt rendezett tegnap a Székesfehérvári Művészek Társasága a Pelikán Galériában. A program célja az volt, hogy a helyi polgárok elérhető áron jussanak hozzá az alkotásokhoz, miközben a művészekkel is lehetőségük nyílik kötetlenül beszélgetni.

Image
Fotó: Temesvári Márta
Szűcs Erzsébettől, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatójától megtudtuk, hogy a székesfehérvári művészek eddig évente csak egyszer, méghozzá karácsonykor rendeztek vásárt műveikből, a Téli Tárlat alkalmával. Ez azonban kevésnek bizonyult. Így Pinke Miklós javaslatára az idei évtől minden második hónap első szombatján ellátogat néhány alkotó a Pelikán Galériába, ahol szobrokkal, kisplasztikákkal, festményekkel várják az érdeklődőket. (A vásár ideje alatt természetesen az aktuális, helyi kiállítás is megtekinthető.)

Eddig két alkalommal szerveztek ilyen programot a nagyközönségnek, amelyen huszonöt-harminc látogató jelent meg. Most egy kicsit kevesen voltak, mivel az időpont egybeesett a ballagással, de azért most se lehetett ok a panaszra. (Ottjártunkkor például Pinke Miklós még ki se pakolt teljesen a mappájából, ám egy törzsvásárlónak is nevezhető rajongója már össze is válogatott néhányat az addig kitett képek közül.)

Ez tehát egy olyasfajta tárlat – nemrég valaki „művészeti turkálónak” nevezte -, amelyen nem feltétlenül nagyértékű olajfestményeket, hanem inkább kisebb grafikákat, vázlatokat, rajzokat, néha sokszorosított műveket lehet megvásárolni – elérhető áron. S mivel a művészek személyesen is jelen vannak, bárki szabadon kérdezgethet tőlük. (Eddig a legtöbben olyan kérdéseket tettek fel, mint például, hogy kinek mi az inspirációja, milyen technikával készült az adott mű, s hogyan történik egyáltalán maga az alkotás.)

Szűcs Erzsébet azt mondja, ezeken a rendezvényeken sokkal közelebb kerülhet a közönség a művészekhez, s ez az egyre szorosabbá váló kapcsolat mindenkinek csak az előnyére válik. Most egyébként Pinke Miklós, Szentes Ottokár, Büki Zsuzsanna, Lencsés Andrea és Németh László „vásározott” - nagy sikerrel.

További képek:

Fotók: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >