Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fogadj (jelképesen) örökbe! - Erdélyi tehetségmentő akció
Fogadj (jelképesen) örökbe! - Erdélyi tehetségmentő akció Nyomtatás E-mail
Írta: Felhívás   
2008. augusztus 21.

Az erdélyi falusi és szórványhelyzetű magyar gyermekek a romániai átlagnál jóval kisebb arányban végzik el a középiskolát; nagyon sok hátrányos helyzetű tehetséges gyermek kallódik el, elsősorban anyagi okok miatt. E helyzeten szeretne enyhíteni az "Fogadj (jelképesen) örökbe!" elnevezésű tehetségmentő akció, melyet erdélyi és magyarországi egyetemi tanárok kezdeményeztek öt éve éve.

Ennek keretében mintegy 415 erdélyi falusi vagy szórványvidékről való, középiskolás vagy középiskolába készülő, jól tanuló nehéz sorsú magyar gyermek kap két-két magyarországi támogató családtól összesen havonta 9000 Ft-nyi ösztöndíjat. Az első 36 ösztöndíjas tavaly érettségizett; közülük 28-at egyetemre is felvettek.

Az ösztöndíjfelhívást minden év tavaszán erdélyi magyar újságokban, televíziós műsorokban tesszük közzé, és az iskolákba is eljuttatjuk. Azok pályázhatnak, akik igazolják, hogy családjukban az egy főre eső jövedelem nem éri el a létminimumot, és kitűnő vagy jeles tanulók. A pályázatokat tanárokból, egyetemi oktatókból álló kuratórium rangsorolja. A pályázók közül annyi gyerek kap ösztöndíjat, ahánynak támogatót találunk.

Az első években a pályázók tanulmányi átlaga 9,75 volt. Az ösztöndíjasok között vannak árvák, félárvák, sokan munkanélküli szülők vagy 6500 Ft-nyi rokkantnyugdíjból élő családok gyermekei. Szüleik a kuratóriummal kötött szerződésben vállalták, hogy gyermeküket magyar tannyelvű iskolában tovább taníttatják, és az ösztöndíjat kizárólag a gyermek szükségleteire költik. A támogatók havonta 5000 Ft-tal segítik pártfogoltjukat.

Az adományokat a Magyarországi Baptista Szeretetszolgálat égisze alatt működő, kolozsvári székhelyű Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület fogadja és továbbítja a gyerekeknek. Az egy-egy gyerek két támogatójától érkező havi 10 000 Ft tíz százaléka a Nyilas Misi Egyesület átutalási, adminisztrációs és postaköltségeit fedezi. A támogatók megkapják "örökbefogadottjuk" címét és fényképét, így levelező kapcsolatba léphetnek vele. Programunkat a 2008-2009-es tanévre is meghirdetjük.

A korábbi pályázók közül mintegy kétszáz tehetséges, szegény sorsú gyerek vár támogatóra, és sok új pályázat is várható! Ha módjában áll, segítsen egy gyereket egy éven keresztül havi 5000 Ft-tal! Munkahelyi, baráti, egyházi közösségek, iskolai osztályok közös jelentkezését -- vagy akár egyszeri adományát is -- szívesen fogadjuk. A támogatásokat összegyűjtő és továbbító alapítvány kiemelten közhasznú szervezet, továbbá a támogatás tartós adománynak minősül, ezért az adományozók adókedvezményre jogosultak.

Amennyiben jelképesen örökbe fogadna egy erdélyi magyar falusi gyereket, kérjük, mielőbb jelentkezzék az alábbi címen:

Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület 400604 Cluj-Napoca, Bulevardul 21. Decembrie 1989, nr. 116. Románia Tel.: 0040 264-531-153; fax: 0040 264-591-582 Email: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

A kapcsolatfelvételt követően adományát az alábbi OTP számlaszámra várjuk: OTP 11710002-20084950-00000000 (Adóigazolást NEM igénylő támogatóknak!) OTP 11711041-20867528-00000000 (Adóigazolást igénylő támogatóknak!)

Köszönettel a program szervezői:

É. Kiss Katalin Péntek János akadémikus, egyetemi tanár akadémikus, egyetemi tanár PPKE és MTA Nyelvtudományi Intézet Babeş-Bolyai Tudományegyetem

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >