Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Garancsi István levele a szurkolókhoz Nyomtatás E-mail
Írta: FC Fehérvár   
2008. augusztus 22.

ImageTisztelt Szurkolók! A szurkoló mindig érzékenyen reagál az edzőváltásra. Vannak, akik egyetértenek vele, vannak, akik nem (még akkor is, ha az előző hétvégén a stadionban elkeseredetten ezt kívánták). Mások korainak tartják, megint mások elkésettnek. A labdarúgás velejárója az edzőváltás. A szurkoló és a klubvezetés eredményeket vár. Elterjedt ugyan labdarúgókörökben az a mondás, hogy a jövő csapatát építjük, de ez a profi futballban mellébeszélés.

A jövőt az utánpótlásban kell építeni, az első csapat feladata a lehető legjobb szereplés. Amennyiben az eredmények elmaradnak az elvárhatótól, a csere törvényszerűen bekövetkezik. Ezt tapasztalhatjuk világszerte nemzeti válogatottaknál éppúgy, mint a klubfutballban.

Ez a helyzet nálunk is. A tavaszi szereplést követően jelentős erősítéseket hajtottunk végre, és célul tűztük ki az első négy helyezett közé kerülést. Ösztönző rendszerünket úgy formáltuk, hogy az maximálisan sarkalja az edzőket és a játékosokat az előre lépésre, a célok elérésére. Biztosítottuk a feltételeket a nyári felkészülésre.

Sajnos már a felkészülési mérkőzések is aggodalomra adtak okot. Természetesen bizakodtunk abban, hogy a rossz főpróbát jó előadás követi, de nem ez történt. A csapat játéka és eredményessége elmaradt a várakozástól, és ezt a csökkenő nézőszám pontosan visszaigazolta. Céljaink elérését veszélyben éreztük. El kellett döntenünk, hogy szükséges-e a váltás, és ha igen, mikor? Ennek a megválaszolása a legnehezebb. A szakmai problémák mellett emberi, érzelmi kérdések is felmerülnek, és ezek alapján kell dönteni. A tévedés jogát fenntartva a menedzsmenttel együtt úgy gondoltuk, hogy nem várhatunk tovább, lépnünk kell, ha céljainkról nem akarunk lemondani.

Ez nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy az edzői stáb általában nem alkalmas feladata ellátására. Minden edző életében vannak sikerek és kudarcok, ezt láthatjuk a leghíresebb edzőknél is. Disztl László és Péter fiatalon a labdarúgást választották hivatásuknak. Eltökélték, hogy profi futballisták lesznek, és ezt megvalósították. Bajáról kerültek a Videoton SC-hez, itt indult el karrierjük. Nemzetközi sikerek után pályafutásukat a Honvédban folytatták, majd külföldön arattak sikereket. Ebben a tekintetben az edzői hivatás természete azonos a játékoséval. Klubok, feladatok, kihívások váltják egymást az edzői pálya során. Kívánjuk, hogy további pályafutásukat minél több siker kísérje.

Ami a klub szakmai munkájának felépítését illeti, követjük a sikeres országokban jól bevált szerkezetet. A sportigazgató felel a stratégiáért. Kiemelt feladata az utánpótlás rendszerének kialakítása, a játékoskeret kialakítása, a szakmai követelmények meghatározása. A vezetőedző feladata, hogy a rendelkezésére álló kerettel érje el az első csapat elé kitűzött célokat. Készítse fel a játékosokat, hogy a legjobb teljesítményre legyenek képesek, alakítsa ki a megfelelő taktikát, állítsa össze a kezdő tizenegyet, döntsön a cserékről. Természetesen a sportigazgató joga és kötelessége, hogy véleményt formáljon a vezetőedző elképzeléseiről, de a döntés mindenkor a vezetőedző kezében van.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a keret kialakítása nem edzői feladat. Javaslatot tehet az edző, de szereptévesztés lenne a döntési jog számára történő átadása. A játékosállomány összeállításakor a szakmai szempontokon kívül számos egyéb tényezőt is figyelembe kell vennie a vezetésnek. Ha az edző úgy érzi, hogy a kerettel nem képes az elvárt eredmények teljesítésére, akkor nem szabad vállalnia a feladatot. Ez jelenti a szakmai tisztességet. Az edző feladata, hogy minél nagyobb fejlődéshez segítse a játékost.

Varga István vállalta, hogy céljainkat megvalósítja. Ismerve szakmai múltját, felkészültségét bízunk abban, hogy a bajnokság végén szurkolóinkkal közösen örvendezhetünk csapatunk előrelépésének. Ehhez az új edző minden támogatást megkap. Ehhez hozzátartozik, hogy közvetlen kollégáit megválaszthassa. Így került hozzánk a kitűnő kapusedző, Tamás Gyula. A stáb tagja marad továbbra is Sándor István és Bekő Balázs.

Kérem szurkolóinkat, jelenlétükkel és biztatásukkal támogassák az új szakvezetés és a csapat munkáját.

Garancsi István

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >