Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A gyermek - a felnőtt világ tükörképe Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 06.

ImageA Születés Hete programsorozat nyitó rendezvényét a Köfém Baba-Mama klubban tartották, ahol Cserta Gáborné szaktanácsadó és Schmidt Klára védőnő várta a várandós anyukákat. Az interaktív program során Cserta Gáborné a szülői szerepekről, s a gyermekek pszichés fejlődéséről tartott előadást.

Image
Fotó: Temesvári Márta
A Baba-Mama klub már öt éve működik a székesfehérvári Köfém-lakótelep rendelőintézetében, hogy mentálisan segítse az édesanyákat a szülői szerepre való felkészülésben és megélésében. „A foglalkozások során mindig arról beszélgetünk, hogy miből is áll az anyai-apai hivatás, amely sokszor igen nehéz feladatokat ró ránk.” – mondja Cserta Gáborné, akinek bizony éppen elég tapasztalata van ahhoz, hogy tanácsokat adjon: négy gyermek édesanyja, s korábban ő vezette a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatot.

Úgy véli, a szülői szerepnél nagyon fontos az érzelmi életre való nevelés. A gyermeket meg kell tanítani arra, hogy elfogadja magát olyannak, amilyen, s egy egészséges önértékelés, önszeretet alakuljon ki benne. A szülőnek a gyermek képességeire kell helyeznie a hangsúlyt, s folyamatosan dicsérnie, bíztatnia kell, mert az önbizalom hiánya érzelmi labilitáshoz vezethet, amely a szenvedélybetegség táptalaja.

A gyermekek a felnőtt világ tükörképei. Ha probléma van velük, akkor az valamilyen külső dolog visszatükröződése. Egy sokat sírdogáló, nyugtalan kisbabánál azt kell megnézni, hogy mi áll a dolog hátterében. Egy szorongó, félő, bizonytalan édesanya gyermeke maga is visszahúzódó lesz. A problémák valódi megoldása tehát nem a tünetkezelés, hanem az okok felderítése és megváltoztatása.

A másik dolog, amire nagy hangsúlyt kell fektetni, az a „Ha fázik az anyuka, felkerül a gyerekre a kabát.” – esete. Vagyis: nem szabad ráerőltetnünk a saját vágyainkat a gyermekünkre, mert a Mi szükségleteinket Ő úgysem tudja kielégíteni. Azt kell nézni, hogy Neki mire van szüksége.

Cserta Gáborné szerint a prevenciónak már magzati korban el kell kezdődnie, amelyhez a védőnők nagy segítséget tudnak nyújtani, hiszen sok kisgyermekes családban megfordulnak, s közreműködésükkel idejében kezelni lehet a problémákat.

A Születés Hete programsorozathoz pedig ezért csatlakozott a Köfém Baba-Mama Klub, hogy mindenki előtt világossá váljon, milyen fontos a megelőzés, s, hogy nem szabad kizárólag a gyermek biológiai fejlődését támogatni, hanem legalább annyira törődni kell a lelkével is.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
bakonyi istván   |2008-05-06 21:46:52
Cserta Gáborné, Judit a legjobb szakemberek egyike!
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >