Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Decembertől újra él a téli kilakoltatási moratórium
Decembertől újra él a téli kilakoltatási moratórium Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. november 25.

ImageA családok szociális védelme érdekében a rezsiköltségek befagyasztása mellett a Kormány december elsejétől újra megtiltja a kilakoltatásokat - jelentette be tegnap Giró-Szász András. A kormányszóvivő tájékoztatott az IMF-kapcsolatfelvétel hátteréről, a nyugdíjak értékének megőrzéséről és a Bankszövetséggel folytatott tárgyalásokról is.

 

A kormányszóvivő elmondta, hogy a kabinet célja hivatalba lépése óta változatlan: a fundamentális alapok megteremtése a gazdaságban és a társadalomban. Ehhez mindenképp szükséges a piaci szereplők bizalmának visszaszerzése és megerősítése - húzta alá.

 Az ennek érdekében folytatott gazdaságpolitika eredményei között az államadósság 10 százalékos csökkentését, az államháztartási hiány 3 százalék alá szorítását sorolta a kormányszóvivő. Sikerként említette azt is, hogy a III. negyedévben a vártnál jobban nőtt a gazdaság, a munkanélküliséget pedig 9,9 százalékra sikerült leszorítani. A gazdaságpolitikának köszönhetően az ország a piacról finanszírozza magát - tette hozzá.

----- IMF-tárgyalások: nem sérülhet az ország gazdasági és társadalmi szuverenitása

Giró-Szász András emlékeztetett, hogy Európát és az eurózónát súlyos pénzügyi és gazdasági válság sújtja, példaként említette, hogy Németországban a felkínált mennyiség felét sem jegyezték le egy állampapír aukción. Magyarországnak ezért pénzügyi védőhálóra, egy biztonsági tartalékra van szüksége, ezért vette fel a kapcsolatot az IMF-fel és az Európai Unióval - fejtette ki.

A korábbi, az előző Kormány által 2008 őszén kötött IMF-megállapodás korlátozta Magyarország szuverenitását, ezért mondta fel azt 2010 nyarán a kormányzat - hangsúlyozta. A kabinet elkötelezett a közteherviselés és kockázatviselés mellett, ezért döntött a bankadó, az ágazati különadók, az árfolyamgát vagy a végtörlesztés bevezetése mellett.

Az ezekről szóló döntéseket a régi IMF-megállapodás mellett nem tudta volna meghozni a Kormány, ahogy le kellett volna mondani a nyugdíjemelésről, a gyes meghosszabításáról, vagy a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról is - sorolta Giró-Szász András. Az új IMF-tárgyalások során ezért a Kormányt két cél fogja vezérelni: nem sérülhet az ország gazdasági és társadalmi szuverenitása, illetve a megállapodásnak a gazdasági növekedést kell szolgálnia - figyelmeztetett.

Giró-Szász András reagált a Magyar Bankszövetség tegnapi közleményére is. A bankszövetség alelnöke azt írta, hogy a devizahitelesek érdekében folytatott konzultáció veszélybe került "további, új jogszabályok elfogadása", valamint "kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok" miatt. A kormányszóvivő rámutatott: a végtörlesztés szabályai nem változtak, a bankok által kritizált vizsgálat a Kormánytól független.

A bankok esetleges kartellgyanúját ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja, ami nem tartozik a Kormány felügyelete vagy irányítása alá - nyomatékosította. A tárgyalások a mai napon elkezdődtek a Magyar Bankszövetség és a Kormány között, a kormányzati delegációt Pleschinger Gyula államtitkár vezeti - ismertette.

-----December 1-jétől kilakoltatási moratórium lép életbe

A nyugdíjemelésről a kormányszóvivő elmondta, hogy a nyugellátások értékének megőrzése érdekében 4,7 százalékos emelés lesz január elsejétől. Figyelembe vették a jővőre várható 4,2 százalékos inflációt, és beépítették az idén novembertől járó 0,5 százalékos emelést is. A szociális biztonság megteremtése érdekében a Kormány döntött a rezsiköltségek befagyasztásáról is.

A gáz-, távhő-, víz-, csatorna díjak nem nőhetnek az inflációnál magasabb mértékben. A devizahiteles családok védelmében december elsejétől újra bevezeti a Kormány a kilakoltatási moratóriumot, március végéig senkit nem lehet otthonából kilakoltatni - jelentette be Giró-Szász András.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >