Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Önkéntes és hivatásos tűzoltók Fehérvár tűzvédelméért Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2015. augusztus 31.

Image

Egymillió forintos támogatást nyert a Fehérvári Tűzoltó Egyesület az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek országos pályázatán a közelmúltban. A hétéves szervezet folyamatosan fejleszti eszközparkját, és kiemelt szerepet vállal a lakosság tűzvédelmi ismeretinek bővítésében. A jövőben tűzeseteknél és műszaki mentéseknél, rendkívüli időjárással összefüggő káreseményeknél beavatkozva önkéntesként is segíteni szeretné a hivatásos tűzoltók munkáját.
 
A 2008-ban alapított szervezet a város tűzvédelmének erősítését, valamint a nyugdíjas és a még aktív, hivatásos szolgálatukat töltő tűzoltók összefogását tűzte ki célul. Az alapítók körében már a kezdetekben megfogalmazódott egy saját tűzoltólaktanya gondolata. A több éves kitartó előkészítő munka nem volt hiábavaló, a Brand Straile Tűzőrséget 2012-ben adták át Székesfehérvár Maroshegy városrészén.
 
Az Ikarus gyár egykori létesítményi tűzoltóságának épületében most három felszerelt tűzoltóautó állomásozik, amelyeket Székesfehérvár németországi testvérvárosának, Scwäbisch Gmündnek az önkéntes tűzoltósága adományozott a szervezetnek.
 
Az egyesület tagsága aktív és nyugdíjas hivatásos tűzoltókból, valamint mentőápolókból és civil önkéntesekből áll, akik közül tavaly tízen sikeresen elvégezték a negyvenórás alapfokú tűzoltó tanfolyamot. A Fehérvári Tűzoltó Egyesület jövőben a tűzoltás és a műszaki mentés területén is szeretné segíteni a város hivatásos tűzoltóinak munkáját.
 
2013 márciusában már részt vettek a rendkívüli hóviharban elakadt gépjárművek mentésében a 7-es főút városi szakaszán, majd júniusban a Duna árvízi védekezési munkálataiban is helyt álltak. Idén legutóbb a Bakony utca és a 8-as elkerülő út között pusztító, több hektáros réttűznél bizonyítottak augusztus 7-én.
 
A Fehérvári Tűzoltó Egyesület 2015-ben sikeresen vett részt az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt központi pályázaton, ahol üzemeltetési költségekre, üzemanyag ellátásra és a védőeszközök bővítésére közel ötszázmillió forintot nyert.
 
A Székesfehérvár Járási Önkéntes Mentőszervezet tagjaként védőruházatra további ötszázezer forintos támogatásban részesült. Tűzvédelmi tevékenységének részeként az egyesület gyakran tart tűzoltási bemutatókat, és szívesen látogat a város nevelési és oktatási intézményeibe, hogy testközelből bemutassák a tűzoltók munkáját, felszereléseit.
 
A játékos beszélgetések közben felhívják a gyerekek figyelmét a legfontosabb tűzmegelőzési tudnivalókra. A szervezet több alkalommal gyűjtött bútorokat tűzkárosult családok részére, emellett 2010-ben több teherautóval tartós élelmiszereket, bútorokat szállítottak az árvízzel sújtott Edelény és Felsőzsolca lakóinak. Idén júliusban a negyedik, Mercedes 608-as, tartály nélküli tűzoltóautójukat a horvátországi Bilje önkéntes tűzoltóságának ajándékozták.
 
A horvát önkéntesek gépjárműhiány miatt ugyanis nem tudtak vonulni, beavatkozni a közelükben történt tűzeseteknél, így nagy segítség számukra a fehérvári adomány. A példamutató karitatív és a tűzvédelem területén kiemelkedő hivatástudattal végzett tevékenységének elismeréseként a közelmúltban Fejér megye önkormányzata Salamon Lajos Díjjal ismerte el az egyesület munkáját.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >