Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Újabb darabbal bővült a koronázási ékszercsalád Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. augusztus 15.
ImageAz idei Székesfehérvári Királyi Napok tiszteletére újabb becses darabbal gazdagodott a koronázási jelvények másolatának gyűjteménye. Sajtónyilvános esemény keretében mutatták be a koronázási jelvények Székesfehérváron őrzött hiteles másolatainak újabb darabját, a kardot a Városházán.

 

A részletekről a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Szalai Gábor, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. vezérigazgatója. A tájékoztatót követően a nagyközönség is megtekinthette az újonnan átadott ereklyét. 



A koronázási jelvények közül első ízben a Szent Korona hiteles másolata került a 2013-as Szent István Emlékév augusztusában Székesfehérvárra. Azóta sokan keresték fel a Városházát, hogy megtekintsék a magyarság számára oly fontos ereklyét. Ezt követően a tavalyi Székesfehérvári Királyi Napokra egy újabb koronaékszer-másolat került a nemzet történelmi fővárosába: 2016 augusztusa óta az Országalma másolata is a Szent Korona mellett látható a Városháza első emeleti díszfolyosóján, az Aba Novák secco előtt.

A Szent István-i szellemiséghez méltóan pénteken délután egy újabb darabbal, a koronázási kard hiteles másolatával gazdagodott az illusztris gyűjtemény. A Szent Koronához és az Országalmához hasonlóan a koronázási kardot is a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. szakemberei készítettek kizárólag kézi megmunkálással. A magyar koronázási kard a magyar koronázási jelvényegyüttes legfiatalabb tagja, amelyet a 16. század második felében készítették Velencében. A koronázási ceremónia során kétszer használták a fegyvert. Először ezzel hajtották végre az újonnan megkoronázott királyok a három ceremoniális kardvágást a koronázó templomban, az ország birtokba vétele jeléül. Másodszor a négy világtáj felé irányuló kardcsapásokat végezték el vele a koronázási dombról, mely az ország megvédésének fogadalmát jelentette.

„A Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt Magyarország és azon belül Székesfehérvár történelmi szerepéről, illetve azokról az eseményekről emlékezünk meg, amelyek a nemzet emlékezetét városunkhoz kötik. Ehhez hozzátartoznak a szimbólumok is, pontosan ezért gondoltunk arra a 2013-as Szent István Emlékévben, hogy ezek a jelképek korhű másolat vonatkozásában, magas szakmai tartalommal, igazi ötvösmunkaként elkészítve Székesfehérváron is megtekinthetőek legyenek – abban a városban, ahova ezek a koronázási ékszerek hosszú évszázadokon keresztül történelmi jogokon kötődtek. Az újonnan elkészítet díszpárnán a Szent Korona és az Országalma után a koronázási kard is megtekinthető lesz az Aba Novák secco előtti impozáns helyen. A legújabb ereklye elkészítését Székesfehérvár Önkormányzata közel 2,4 millió forintból finanszírozta. Köszönjük a Metal-Art Nemesfémipari Zrt.-nek, dr. Szalai Gábor vezérigazgatónak, valamint a cég munkatársainak, hogy a baráti együttműködés keretében egy újabb csodát tudtunk megrendelni! Biztos vagyok abban, hogy a koronázási kardot is nagyon sokan csodálják majd meg a jövőben!” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki azt is hozzátette, hogy a város az ékszercsalád újabb darabjaként a királyi jogar másolatát is Székesfehérváron szeretné látni. Mint mondta, a város és a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. is elkötelezett abban, hogy a következő évben a jogar is idekerülhessen. 

Az újdonsült koronázási jelképet dr. Szalai Gábor, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. vezérigazgatója mutatta be a sajtó képviselőnek. Elmondta: a koronázási kard hiteles másolatához a Magyar Tudományos Akadémia Szent Korona-kutatócsoport szakértői biztosították a legfontosabb fizikai paramétereket és fényképeket, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. 93 éves múltja pedig garanciát jelentett a kiváló minőségű munka elkészítéséhez. A 98 cm hosszú és 6,56 cm széles kardon párhuzamosan futó, aranyozott huzalokkal megerősített, vörös bársonymarkolaton kétoldalt lapított, kis csúcsban végződő, kerek markolatgomb található. A kézvédő széles keresztvasa mindkét oldalon lehajlik. Az egyenes penge, amelynek középvonalában kidudorodó gerinc fut végig, a gyakori köszörülgetéstől alaposan megrövidült. A kard reneszánsz ízlés szerinti díszítése maratásos eljárással készült. A penge tövénél növényi motívumok fognak közre két, ovális keretbe foglalt férfiportrét. A kopott markolatgombon is indadíszítés sejlik, emellett hüvelye vörös bársonnyal bevont.


„Köszönjük Polgármester Úrnak, a képviselőtestületnek és a városnak azt a lehetőséget, hogy a koronázási ékszerek közül a kardnak a másolatát is elkészíthettük! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben a jogart is ide tudjuk hozni. A jogarral kiegészülve valamennyi jelkép hiteles másolata megtalálható lesz Székesfehérváron.” – mondta dr. Szalai Gábor, aki azt kívánta Székesfehérvárnak, hogy Szent István palástját is mihamarabb a koronázási ékszerek mellett tudhassa.

A Székesfehérvári Királyi Napok alkalmából a Városháza is megnyitja kapuit. Az épület augusztus 13-21. között, naponta 10.00-20.00 óra között ingyenesen látogatható, melynek keretében az újonnan átadott koronázási kardot is megtekinthetik az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >