Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megmarad A Szabadművelődés Háza és intézményhálózata Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. szeptember 19.
A Székesfehérváron tervezett középiskolai campus kialakítása számos kérdést felvet, ezek megbeszélésére tartottak állománygyűlést a Szabadművelődés Háza dolgozóinak. Dr. Cser-Palkovics András adott tájékoztatást az elkövetkező években megvalósuló fejlesztésekről, majd a fizikai megújuláshoz kapcsolódó szakmai kihívásokról, a közművelődési terület előtt álló lehetőségekről beszélgettek a résztvevők.

 

A kormányzati döntés már megszületett annak a 15,9 milliárd forintnak a biztosításáról, amelyből várhatóan 2020-ra megvalósul a székesfehérvári középiskolai campus. Az előkészítés már folyik, a Fürdősoron és a Szabadságharcos úton tervezett fejlesztés nemcsak a három oktatási intézményt – Vasvári Pál Gimnázium, Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Kodolányi János Középiskola –, hanem A Szabadművelődés Házát is érinti. A közművelődési intézmény jövőjéről állománygyűlésen beszélgettek a dolgozók és a városvezetés. Az állománygyűlésen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva és Mészáros Attila alpolgármester, valamint Horváth Tancsa Ágnes és Szigli István önkormányzati képviselő is. 

„Az intézmény megszűnése fel sem merült!” – ezzel kezdte tájékoztatóját dr. Cser-Palkovics András, aki a megkezdett tervezési időszakról, és a megvalósuló középiskolai campus feladatait, a beruházásban érintett épületegyüttessel kapcsolatos tervekről is részletesen beszámolt. Mint a polgármester kiemelte: a fizikai megújulás is fontos, az épületek felújításával párhuzamosan pedig egy szakmai koncepciónak is készülnie kell a létrejövő közös terek kulturális célú használatára. Több mint 2500 fiatal jár majd nap mint nap tanulni a campus intézményeibe, így a Szabadművelődés Háza előtt is új feladatok állnak majd, hogy az eddigi tevékenységét szélesítve őket is meg tudja szólítani. 

Az Önkormányzat – sok más várossal ellentétben – megtartotta a helyi intézményhálózatot, és a jövőben is az terv, hogy minden városrésznek legyenek saját közösségi terei. A működtetés mellett mindig figyelnek a fejlesztési lehetőségekre. Egy most megnyíló pályázatra készülve a Szabadművelődés Házához tartozó intézmények mindegyikét felmérik, hogy hol milyen felújításra lehetne forrást szerezni.   

A középiskolai campus megvalósításába már a tervezés időszakától bevonják Kiss Dorottya igazgatót is, aki úgy látja: a vonzó, modern terek is fontosak, hogy a közösségeket az általuk kínált programokkal összefogják. „Számtalan lehetőséget látok ebben a helyzetben, teret kaphat a fantáziánk.” 

A résztvevők is számos kérdést megfogalmaztak, ezek egy része – főként az épületegyüttes felújításáról – a középiskolai campushoz kapcsolódott, de ezen túl a Szabadművelődés Háza telephelyeinek feladatrendszere, a városrészi közösségi házakban szervezett rendezvények és azok technikai lebonyolítása, valamint az alacsony bérek rendezésének lehetősége is szóba került.   

Székesfehérvár polgármestere egy szakmai koncepció kidolgozására kérte fel a résztvevőket, hogyan töltenék meg kulturális tartalommal a megújuló és újonnan létrejövő intézményi tereket, milyen kiemelt közművelődési célok megvalósításához kérik a város, mint fenntartó támogatását. Október 31-éig készíti ezt el a Szabadművelődés Háza.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >