Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Történelmi konferencia és koszorúzás a hősökre emlékezve Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. szeptember 19.
ImageSzékesfehérvár a 15 éves háborúban címmel történelmi konferenciára, majd koszorúzásra kerül sor Wathay Ferenc szobránál a Prohászka ligetben, ahol Székesfehérvár 1601. szeptember 19-i török elnyomás alóli felszabadulására emlékeznek. A rendezvényt szervező Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület minden történelem iránt érdeklődőt, valamint a hősök emléke előtt fejet hajtani szándékozót szeretettel vár az emléknapra!

 

A székesfehérvári Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 1989-ben hivatásos tisztekből, és tiszthelyettesekből, valamint nyugdíjasok katonákból alakult meg azzal a céllal, hogy a hadsereg és a katonai hivatás presztízsét növelje, a szakmai tudományos munkát elősegítse, valamint a honvédelmi nevelést előmozdítsa, és az aktív, valamint a tartalékos, illetve nyugállományú katonák érdekvédelmét szolgálja. Mindezek elérésének pedig elengedhetetlen feltételét jelentette a katonai hagyományőrzés. A szervezet az elmúlt évek során ugyan több átalakuláson ment keresztül, de a hagyományok ápolásának fontossága továbbra is elsődleges szempont maradt. Ezen belül a legkiemelkedőbb a Wathay Ferenc Emléknap, amelynek keretében évente megemlékeznek az egykori vicekapitányról, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől.  

Erre a megemlékezésre idén is sor kerül az elnyomás alóli felszabadulás napján, szeptember 19-én, hétfőn. Délelőtt 10 órakor a Helyőrségi Művelődési Otthonban Székesfehérvár a 15 éves háborúban címmel történelmi konferencia veszi kezdetét a Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár Önkormányzata, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége támogatásával.

Az előadások fő témája a 15 éves háború lesz, melyet több szemszögből közelítenek meg az előadók. Dr. Domokos György kutató történész a háború székesfehérvári vonatkozásairól fog beszélni, Pálfi Imre pedagógus Wathay Ferenc szülőfalujáról, Vágról ad betekintést, dr. Fleisz János történész Erdély és Magyarország a hosszú háború idején való kapcsolatáról szól majd, Bátonyi Pál ny. ezredes a Wathay család történetéről mesél, míg dr. Siklósi Gyula Székesfehérvár váráról. Végezetül a hallgatóság számára bemutatásra kerül a Wathay Kódex és Sobor Antal Hosszú Háború című kötete is.   

Az emléknapot a résztvevők koszorúzással zárják, melyre a Prohászka Ligetben kerül sor 13 órakor. A katonai tiszteletadással megtartásra kerülő megemlékezésen Wathay Ferenc szobra előtt hajtanak fejet a megjelentek. 

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak mind a konferenciára, mind a koszorúzásra!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >