Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Orbán: Európa ereje a családokban van Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2011. április 01.

ImageA kormány legfőbb szándéka bebizonyítani, hogy a család támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással. - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a demográfiáért és családügyért felelős uniós miniszterek informális ülésén pénteken, Gödöllőn. A miniszterelnök beszédének elején kijelentette, ma kockázatos a családokról beszélni Európa politikájában. Orbán Viktor Magyarországot hozta fel példaként, utalva arra, a polgári kormány 1998 és 2002 között erőteljesen családbarát politikát folytatott, mégis számtalan kritikát kapott az ellenzéktől.

 

A támadások lényege az volt, ha a kormány a családokat támogatja, ezzel kifejezi: kirekeszt más életformákat. Nehéz védekezni ilyen vádak ellen. - jelentette ki.

Az a helyzet alakult ki, mintha a család, illetve az ezt támogató politika és a szabadságot pártoló politika szemben állna egymással. A kormány legfőbb szándéka bebizonyítani, hogy a család támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással - szögezte le a miniszterelnök. Magyarország ebből a szempontból nincs rossz helyzetben, hazánkban a család értékeinek megbecsülése erős - emelte ki Orbán.

--- "A gyermek ad értelmet az életnek"

A gyermek a modern korban is egyszerre áldás a család és a társadalom életében - szögezte le beszédében Orbán Viktor. Mint mondta, a legtöbb ember többre képes a gyermekeiért, mint saját magáért. A gyermek ad értelmet az életnek - fogalmazott a miniszterelnök. A gyermekek a szülők és a család életét erősítik, míg a családok a nemzet és az ország erejét sokszorozzák meg - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve: az utódok a legnagyobb teljesítményt hozzák ki a szülőkből a jelen jobbá tételének érdekében.

Elmondta, a gyermek azért is áldás, mert megtérülő befektetés, hiszen felnőve ők gondoskodnak az idősekről. Orbán Viktor szerint gyerek nélkül nincs folytatás, az idősek számára pedig nincs biztonság. Európa vesztésre áll a nagy civilizációk népességi helyzetéhez képest - szögezte le a kormányfő, hozzátéve: éppen ezért megújulásra van szükség.

 

Image
Fotó: Fidesz

Ha nincs elegendő gyerek, a bevándorláson és a klónozáson kívül úgy tűnik, nincs más alternatíva. Ezekről óvatosan kell beszélni, mivel kényes témák - fogalmazott. A kormányfő arra is kitért, a társadalom hosszú távú kiegyensúlyozottságának érdekében fontos, hogy újratermelje és fenntartsa magát külső segítség nélkül. Aki mástól vár segítséget, megfizeti majd az árát - húzta alá Orbán Viktor.

--- Fontos az értékteremtő munka megbecsülése

Az emberek lelkében nem lanyhult a család iránti igény, inkább arról lehet beszélni, bizonyos akadályok tántorítják el őket életstratégiájuktól - tért ki rá a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb feladat, hogy az emberek vágyai előtt tornyosuló akadályokat elhárítsák. A családokért végzett munka becsülete megkopott, mert a társadalmi rendszerek és a politikusok nem tudtak egyensúlyt teremteni a család és a munka között.

A család megőrzésének leghatékonyabb módja, ha ezt sikerül véghezvinni - szögezte le a miniszterelnök, aki beszélt arról is, szükség van az értékteremtő munka megbecsülésére. Orbán Viktor saját családját hozta fel példaként, ahol feleségével, Lévai Anikóval öt gyermeket nevelnek közösen. Utalt házastársára, aki a gyereknevelés mellett mindig vállalt munkát is.

--- Két alappillér: munka és család

A munka és a család az a két terület, ahol Európa vesztésre áll - folytatta beszédét, megemlítve azt a tényt, Európában a foglalkoztatottság 65 százalék, míg Kínában 85 százalék, Magyarországon viszont mindössze 55 százalék. A miniszterelnök kiemelte, a munka és a család Európa versenyképességének két alappillére. Orbán a tavalyi év szomorú fejleményének nevezte, hogy Magyarország határain belül a népesség 10 millió fő alá csökkent.

Ha hazánk versenyképes akar lenni, meg kell tudnia fordítani ezt a tendenciát. Erre van politikai erőnk, felhatalmaz minket a kétharmados többség. Eltökéltek vagyunk - hangsúlyozta. Magyarország hónapok óta nagyon erős megújuláson megy keresztül, a kormány egyik legfontosabb intézkedése az adórendszer családok számára kedvezőbb átalakítása volt. Az adótörvény kimondja: a gyermeknevelés költségeit nincs joga megadóztatnia a kormánynak, így a családoknak alanyi joguk van arra, hogy a gyermeknevelésre fenntartott összeggel szabadon gazdálkodhassanak - fogalmazott beszédében.

A készülő alaptörvényben mindezt rögzíteni fogjuk, alkotmányos védelem alá helyezve a biztonságos családpolitikát - mondta Orbán, utalva a francia példára, amely szerint a családpolitika legfőbb erénye az, ha tartós és kiszámítható.

--- "Nem optimista vagyok, hanem eltökélt"

Orbán Viktor beszéde végén azt mondta, örülnének annak, ha 2014-et a családok európai évének tekintené az unió. Európában a 14 év alatti fiatalok száma a jelenlegi százmillióról az előzetes felmérések szerint 2014-re 66 millió fő alá fog csökkenni, hacsak a tagállamok meg nem állítják ezt a tendenciát - jelentette ki. Európa döntéshozóit arról kell meggyőzni, a versenyképesség alapvető feltétele, hogy legyünk - tette hozzá.

Expozéja végén a kormányfő Monet-et idézte: "nem optimista vagyok, hanem eltökélt". Hozzátette: nincs más választásunk, minthogy eltökéltek legyünk, hogy Európa egységes és erős lehessen. Zárszóként a miniszterelnök bőséges gyermekáldást kívánt, hiszen a család és a gyermek áldás a nemzetnek, és az egész európai civilizációnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >