Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Pakolják a könyveket Nyomtatás E-mail
Írta: Bajnai Zsolt   
2011. augusztus 26.

ImageA Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély uniós forrásból megszépült középső szárnyában, az ismét könyvtárként funkcionáló ovális teremben már a könyveket rakják a polcokra. Szeptember végétől pedig az egész kastély várja a látogatókat.

 

– A napokban megérkeztek a székek, a könyvespolcok és a csillárok is – mondja Bendi Lajos, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély utolsó romos szárnyának felújítását koordináló Károlyi József Alapítvány képviselője. – Ez egyben azt is jelenti, hogy a kastély 1999-ben kezdődött felújítása lényegében befejeződött. Az építők levonultak, a műszaki átadás-átvétel megtörtént, a kisebb hibák javítása mellett pedig folyik a megszépült szárny birtokbavétele.

 

Image
.

Mint emlékezetes, az 1979 óta üresen álló, pusztuló épületegyüttes megmentésére a kastélyépítő ükunokája, Károlyi György 1994-ben hozta létre az alapítványt. Az alapítvány 1997-ben, pályázat útján szerezte meg az államtól a kastély kezelői jogát, majd 1999-ben az északi pavilon renoválásával megkezdte annak felújítását.

 

Image
.

A fehérvárcsurgói kastély rekonstrukciójának befejezéséhez az utolsó lökést az Európai Unió által támogatott Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) pályázata adta, amely révén 462 millió forint ítéltek meg a munkák befejezésére. A 2009-ben megkötött támogatói szerződés alapján elindult felújítás 2011 nyarán befejeződött, így a tervek szerint, szeptember végétől az egész épületet látogatható lesz.

– A kastély a hosszúra nyúlt felújítás alatt is igyekezett eleget tenni azoknak a feladatoknak, amelyekre az alapítvány vállalkozott – tette hozzá Bendi Lajos. – Tagjai vagyunk a Kulturális Találkozóközpontok Európai Hálózatának, így minden évben számtalan, kiemelkedő rendezvénynek adunk otthont. De nálunk található Fejtő Ferenc és Vajay Szabolcs könyvtára is.

 

Image
Fotó: Bakos Zoltán

Ez utóbbi értékes könyveit már az megújult szárny, új polcaira pakolják. A projekt részeként a kastély körül mintegy ötezer négyzetméteren a park is megújult, ami ugyancsak hozzájárulhat ahhoz, hogy Fehérvárcsurgó különleges rendezvényeknek adhasson otthont. Mint például augusztus utolsó hétvégéjén a Nemzetközi Dobermann Kiállításnak, amire a Hungária Dobermann Klub szervezésében körülbelül 650 kutyát várnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >