Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kulturális feltöltődést ígér a szombati Turista Nap Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2011. szeptember 16.

ImageKét kiemelkedő épületegyüttest, a Hiemer-Font-Caraffa házat és a Városházát is megtekinthetik az érdeklődők szombaton a Fehérvári Turista Napok második évadjának szeptemberi állomásán. A kétórás, ingyenes városnéző séták az Országalmától indulnak 10,14 és 16 órakor.

 

A Hiemer- Font- Caraffa épülettömb Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, egyedileg védett műemléki épületegyüttese, a város épített örökségének gyöngyszeme.

Nemcsak központi elhelyezkedése és a Városház térre néző díszes homlokzata teszi a város egyik legfontosabb műemlékévé, hanem történelme is. Azon kevés épületek egyike, melyek tanúskodnak a város több évszázadon át tartó fénykoráról, dicső múltjáról, országos, sőt határokon átnyúló jelentőségéről.

A Városház téren áll a barokk építészet egyik legszebb fehérvári emléke, a Városháza kettős tömbje. Az épület jobb oldali része középkori alapokon és falak felhasználásával 1690 körül épült és már 1717-ben elnyerte jelenlegi formáját. Thomas Walch, kismartoni szobrász készítette el díszes, kosáríves záródású kapuzatát a korinthoszi oszlopokkal, emeleti kőerkéllyel valamint Justitia és Prudetnia szobraival.

 Az épület jobb oldali szárnyát az 1698. évi telekkönyv már városházaként tartja nyilván. A városban látható három Aba-Novák Vilmos által készített monumentális alkotás egyikét őrzi.

A szeptember 17-i Turista Nap programja tartalmazza:

- Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes (I-III. ütem) megtekintését 10.00-11.30 óra között.

- Városháza megtekintését 14 és 18 óra között.

- Török kori emlékek bemutatását.

A Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes (I-III. ütem) szeptember 18-án a Kulturális Örökség Napjai alkalmából 10 és 17 óra között szintén látogatható lesz vezetéssel.

A csoportok félóránként indulnak az Oskola utcai bejárattól.

Koncertek a Hiemer-ház Házasságkötő termében:

szeptember 17. (szombat) - 20 óra - A Hungarikum Együttes középkori zene bemutatója

szeptember 18. (vasárnap) - 17 óra - A Zombori Zenekar magyar nép- és világzenei koncertje

A programokon való részvétel ingyenes!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >