Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Emléktáblát avattak a Deák Ferenc utcában
Emléktáblát avattak a Deák Ferenc utcában Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. július 29.
Emléktáblát avattak a Deák Ferenc utcában az 50 évvel ezelőtt elsőként felépült panelház homlokzatán. Az ünnepségen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Tamás, a városrész önkormányzati képviselője, Kiss Lajos, az ARÉV Baráti Kör Egyesület elnöke, valamint a ház egykori építői, volt és jelenlegi lakói is. Ünnepi beszédet mondott Szendrői Péter, aki egykor építésvezetőként volt jelen a kivitelezésnél. Az évforduló alkalmából programsorozatot indít az ARÉV Baráti Kör Egyesület és a Szent István Király Múzeum, amely Székesfehérvár Önkormányzata fővédnökségével valósul meg.

 

 

50 évvel ezelőtt kezdődött a nagyipari építkezés a városban, amelynek fontos szerepe volt Székesfehérvár fejlődésében. A város első panelháza fennállásának félszáz éves évfordulója kapcsán egy programsorozatot indít az ARÉV Baráti Kör Egyesület és a Szent István Király Múzeum  Székesfehérvár Önkormányzata fővédnökségével. A Deák Ferenc utca 14-16-18., az egykori József utca 12. szám alatt ma 17.00 órakor emléktábla-avatásra került sor, amelyen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Tamás, a városrész önkormányzati képviselője, valamint a ház egykori építői, volt és jelenlegi lakói is.

 


 

Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjét főhajtással kezdte, Kiss Józsefre, az ARÉV egykori vezérigazgatójára emlékezve, aki a kerek évforduló kapcsán szervezett programsorozat ötletgazdája volt, de a megvalósulását már nem élhette meg. „Talán nincs is Fehérváron olyan család, amelynek ne lenne személyes élménye az iparosított technológiáról,  vagy ahogy a közbeszédben emlegetik, a panelházakról. Én magam is 16 évig éltem a Rákóczi út piros panelépületében a 8. emeleten, rengeteg szép családi emlék köt oda. Amikor arra járok, arra a lakásra felnézve a gyermekkorom jut eszembe – és erről sokan gondolkodnak ugyanígy. A felidézett kor évtizedeiben jelentősen átalakultak a nagyvárosok, ez hatott Székesfehérvárra, a Belvárosra, annak közvetlen környezetére, közlekedési, közszolgáltatásokban vagy éppen közművekben megjelenő infrastruktúrájára. Ezért örülök annak, hogy az ARÉV Baráti Kör Egyesület felvállalva a Szent István Király Múzeummal közösen nagyon komoly szakmai munkába kezdett, hogy az emléktábla-avatás mellett kiállítással és konferenciával emlékezzünk ezekre az évekre, hiszen az ötvenéves alapok a további városfejlesztést is meghatározzák.” – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Cser-Palkovics András.  

 


 

Szendrői Péter visszaemlékezésében az építkezés menetéről és nehézségeiről, a kivitelezés technológiai hátteréről, a város akkori helyzetéről, az itt élők mindenapjairól, valamint a dunaújvárosi házgyárról is beszélt, ahol az épületelemeket gyártották. „Városunkban más technológiákkal és kivitelezőkkel együtt ebben az időben több, mint 21.000, átlagosan évi 850 lakás épült. Természetesen tudjuk, hogy a lakások mai szemmel nézve lehetnének nagyobbak és korszerűbbek, a beépítés is lehetne szellősebb, mégis úgy gondolom, hogy az így közösen létrehozott és most már magántulajdont képező lakásállomány rendkívül nagy értéket képvisel, érdemes karbantartani, gondozni, ápolni és néha visszaemlékezni a kezdetekre, annál is inkább, mivel emlékezetem szerint az első tulajdonosok mindig örömmel foglalták el új otthonukat ezekben az épületekben. Kívánom, hogy a legközelebbi megemlékezés idején a 100 éves jubileum is méltó módon ünnepeljük a jelenlévők többségének részvétele mellett.” – fejezte ki gondolatait és jókívánságait Szendrői Péter.

 


 

A jubileumi emléktábla avatásán a Vox Mirabilis Kamarakórus énekelt Zemlényi Katica vezényletével, valamint verset mondott Kovács Zsuzsa, az ARÉV Baráti Kör Egyesület önkéntese. A záró gondolatokat dr. Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum történésze fogalmazta meg, miszerint a programsorozat kiállítással és konferenciával folytatódik a következő hónapokban: „Az a legjobb kiállítás, amely a megnyitóval nem zárul le, hanem a látogatókban további képeket, újságcikkeket és emlékeket idéz majd fel. Azt várom a kiállítástól, hogy új és új utakra vezet majd minket. A tervezett tudományos konferencián az építéstechnológia, az építészet, illetve a városfejlesztés kérdéseit fogjuk körüljárni.”

 


 

Az emléktáblát dr. Cser-Palkovics András, Kiss Lajos, dr. Demeter Zsófia és Szendrői Péter koszorúzták meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >