Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Csodaszép alkotásokkal a testvérpárok kapcsolatáért
Csodaszép alkotásokkal a testvérpárok kapcsolatáért Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. november 26.
A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület idén immár negyedik alkalommal szervezi meg azt a kortárs művészeti aukciót, amiből a befolyt összeget állami gondozott gyerekek testvértalálkozóira és testvér-táboroztatására fordít. A kezdeményezés részleteiről ma tartottak sajtótájékoztatót.

 

A „Csodaszép  alkotásokkal  a testvérpárok kapcsolatáért” IV. Jótékonysági  Kortárs Művészeti aukció indulásáról, valamint a felajánlott alkotásokról és az azokra történő licitálás részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be ma délelőtt a Hiemer-házban. Székesfehérvár Önkormányzatát dr. Dienesné Fluck Györgyi szociális tanácsnok képviselte, míg az állami gondozott testvérpárokat tíz éve segítő, valamint az aukciós kampányt három évvel ezelőtt elindító „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület részéről Janó Andorné elnök adott tájékoztatást. 

A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület több mint tíz éve kiemelten segíti azokat az állami gondozott testvérpárokat, akik a sors különös akaratából más-más ellátási helyen nevelkednek.  Az egyesületi tagok száma mindössze 25 fő, ugyanakkor jelenleg itt Székesfehérváron már közel 70 önkéntes dolgozik nekik, illetve velük együtt. A támogatott gyermekek száma pedig az évek alatt már több mint ezerre nőtt. 
Mivel az egyesület tagjai napi kapcsolatban állnak a lurkókkal, ezért sok esetben a gyermekek maguk kérik a segítségüket: szeretnék megismerni vér szerinti testvérüket, vagy szerencsésebb esetben többször is viszontlátni. Sokszor valódi nyomozást folytat az egyesület, mire sikerül fellelni a nevelőszülőknél, speciális intézményekben, rokonoknál, illetve örökbefogadó családoknál élő testvért. Tudják, hogy ezek olyan kötelékek, melyek később, már a felnőtt életben segítik a kikerülő fiatalok számára a társadalomba való beilleszkedést.

Ahogy arról Janó Andorné elnök beszámolt, első alkalommal 2012-ben rendezett kortárs művészeti aukciót az egyesület azzal a céllal, hogy a fentiekben taglalt találkozókat finanszírozni tudja. Mindez úgy kezdődött, hogy Kovács Árpád festőművész – aki már azelőtt is támogatta különböző alkotásainak felajánlásával az egyesületet, s ezáltal az állami gondozott testvérpárok egymásra találását – Prima Primissima díjat kapott abban az évben, s az ezzel járó összeg egy részét az egyesület számlájára utalta. Ez indított el egy olyan folyamatot, ami oda vezetett, hogy kortárs képzőművészek egyre több alkotást ajánlottak fel, amiből aukciót hoztak létre, amit miden évben megszerveznek.
A kezdeményezés az elmúlt években egyre ismertebb és megbecsültebb lett, s nőtt a felajánlott alkotások és a befolyt összeg nagysága is. Tavaly már 48 alkotás került „kalapács alá”. Ebből 467 000 forint értékben vásároltak művészetpártoló és a gyerekeken segíteni akaró emberek műalkotásokat.
Az aukcióknak köszönhetően az elmúlt három év alatt összesen  3 testvértábort és 12 testvértalálkozót tudott megszervezni az egyesület 280 gyerek részvételével, akik az ország több megyéjében élnek gyermek- és lakásotthonokban, nevelő- és örökbefogadó családoknál, illetve szociális otthonokban.
Mint azt az elnök elmondta, az aukciót eddig minden évben megelőzte egy kiállítás is, de ez sajnos idén technikai okokból elmarad. A felajánlott alkotásokból azonban katalógust készítettek a szervezők, amelyet a világhálón tettek közzé. Licitálni ezen az oldalon keresztül lehet. Ez az alábbi linken megtekinthető:
http://arveres.vigyazokez.hu/alkotasok
Az első licit időszakot december 4–én, pénteken 23 órakor zárják le. Ezután 7 naponként nyitnak újabb licitelési lehetőséget január végéig. A gyerekek az ebből befolyt összegből jövő júliusban Balatonfenyvesre mennek táborozni. Így az elnök kérte, aki teheti, az alkotások megvásárlásával – amivel saját magának, vagy akinek szánja, örömet okoz – segítse a rászoruló gyerekeket. Tájékoztatója végén megköszönte Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának azt, hogy a kezdeményezésüket támogatja, valamint a polgármesternek, hogy évek óta állandó fővédnöke az aukciónak. 

Arról, hogy a városnak ez az az aukció mennyire fontos, dr. Dienesné Fluck Györgyi beszélt. „Ha nincsen senki azok mellett a gyerekek mellett, akiknek elengedik a kezét, akkor az nagyon nehéz. Ha van egy testvér, akire támaszkodhatnak, az már határtalan segítséget jelenthet nekik.” – mondta a szociális tanácsnok. Majd reményét fejezte ki, hogy karácsony közeledtével, amikor most advent első hétvégéjén az első kicsi láng felgyúl, az felmelegíti a szíveket, és az emberek segíteni fognak, mert jónak lenni jó. Az egyesületnek azt kívánta, hogy minél több gyereket tudjon támogatni. 

A sajtótájékoztatón részt vett Radetzky Jenőné népi iparművész, valamint az első aukciót felajánlásával útjára indító Kovács Árpád festőművész is.

Radetzky Jenőné, aki szintén évek óta támogatja az egyesületet és minden évben ajánl fel alkotásaiból, idén egy festett tükröt és egy festett fogast bocsátott licitre. Mint azt elmondta, fontosnak érzi, hogy támogassa azt a kezdeményezést, amit Janó Andorné indított útjára. Az elnököt, azaz Ildikót igazi civilként emlegette, aki apró lépésekkel, ugyanakkor nagyon szívósan tesz azért, hogy ezen egymástól elszakadt gyerekeket segítse, támogassa, s összehozza. Ahogy fogalmazott: „Az egyesület óriási hiányt pótol önkéntesként: beviszi a szeretetet a gyerekek közé.” 

Végül Kovács Árpád festőművész osztotta meg gondolatait a sajtó munkatársaival. Mint fogalmazott, ez a segítség, támogatás olyan, mint amikor a vízbe beledobunk egy követ. Az rezgést idéz elő, és próbál minél messzebbre eljutni, s távolabb is rezgéseket előidézni. Őt az egyesület elnöke, három évvel ezelőtt, kődobálóvá tette, s azóta is ez az igyekezet járja át. Majd összegezve a sajtótájékoztató legfontosabb üzenetét, azt kívánta: Legyen bőséges kőtermés!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >