Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az Önkormányzat támogatja a Csók István Emlékmúzeumot
Az Önkormányzat támogatja a Csók István Emlékmúzeumot Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. április 20.
ImageKözös kiállításlátogatáson vett részt a cecei Csók István Emlékmúzeumban dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár és Fazekas Gábor, Cece polgármestere, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója. A látogatás apropóját az adja, hogy Székesfehérvár Önkormányzata támogatást nyújt a gyűjtemény fenntartójának. Az Emlékházat Gärtner Petra művészettörténész mutatta be a vendégeknek.

 

 A cecei Csók István Emlékmúzeumba látogatott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója – Fazekas Gáborral, Cece nagyközség polgármesterével közösen tekintették meg a múzeum állandó kiállítását.

„Egy nagyvárosnak van térségi szerepe, és ezt nemcsak szavakban, hanem tettekben is meg kell mutatni. A Csók István-gyűjtemény kötődik a Múzeumunkhoz, az alkotónak Székesfehérvár is nagyon sokat köszönhet: az Emlékház céljainak a megvalósításához a város Önkormányzata egymillió forinttal járul hozzá, amiből a világítással kapcsolatos feladatok egy részét fedezik.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András. A polgármester hangsúlyozta, hogy a kezdeményezésben nagy szerepe volt a Múzeum szakembereinek, elkötelezett művészettörténészeinek, akik a gyűjteményt gondozzák. Elmondta továbbá, hogy várják a további támogatókat, hiszen a kivitelezéshez szükséges összeg ötmillió forintot tesz ki.

Fazekas Gábor,
Cece polgármestere kifejezte, hogy szeretnének minél több vendéget fogadni a Csók István Emlékházban: „Cece nagy átmenő forgalommal bíró település, bízom benne, hogy a nyári időszakban sokan betérnek hozzánk. Tervezzük, hogy reklámtáblákon hirdetjük ezt a gyönyörű, felújított kúriát, a kiállítást: jöjjenek és töltsenek el egy órát az Emlékházban!”

A cecei Csók István Emlékház hosszú ideig a Szent István Király Múzeum jogelődjének kiállítóhelye volt, 2013-ban került önkormányzati tulajdonba. „Tovább szeretnénk ápolni ezt a régi és fontos kapcsolatot. Az Emlékházban kiállított festmények és bútorok  egy része intézményünk gyűjteményébe tartozik; a Múzeum jelentős alkotásokat őriz Csók Istvántól, az egyik képtárunk is az ő nevét viseli – ezek a kapcsolódási pontok működnek a megyeszékhely és Cece között.” – mondta Kulcsár Mihály igazgató.

 



A látogatókat Gärtner Petra művészettörténész vezette végig az Emlékházban. „A megye művészettörténetében jelentős szerepe van Csók Istvánnak, az egyik legnagyobb magyar művészről beszélünk. A számára megadatott hosszú életút tele van izgalmas pontokkal. Sok stílust érintett pályája során, a finom naturalizmustól a népi zsánerképeken keresztül a fauvizmuson, az impresszionizmuson át a szimbolizmusig.” – fogalmazott Gärtner Petra. A további tervek közül említette a foglalkoztató szoba kialakítását és a kúria parkjának a rendbetételét, a kirándulóknak egy pihenésre alkalmas hely kialakítására, valamint az állandó kiállításról szóló katalógus elkészítését.

Csók István a 20. századi magyar festészet kiemelkedő alkotója. 1865-ben született Sáregresen, amihez felhőtlenül boldog gyermekkori emlékek kötötték. Édesapja jómódú molnár volt, ő építtette családja számára azt a cecei lakóházat, amelybe évtizedekkel később a művész hagyatéka került. A kúriát 2013-ban újíttatta fel Cece Nagyközség Önkormányzata, az emlékház állandó kiállítása a művész születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében nyílt meg.

A mester képeit a múzeum a harmincas évek vége óta gyűjti, ekkor került a gyűjteménybe a Báthory Erzsébet grandguignol-kompozíciója, amely a Fehérvárért vívott harcok során (1944-45) elveszett. Csók István még 1938-ban három képet, szülei portréját és önarcképét ajándékozta a múzeumnak. A tárlaton szereplő műtárgyak többségét a festő lánya, Csók Júlia ajándékozta az emlékháznak, valamint a hagyaték mellett a Magyar Nemzeti Galériából is került ide néhány különleges műalkotás. Festmények, bútorok és egyéb személyes tárgyak, Csók István életét illusztráló archív fotók és dokumentumok idézik meg a derűs élet festőjének életművét és a nagyszerű, közkedvelt művészt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >