Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Balaton és a Velencei-tó a fő cél
A Balaton és a Velencei-tó a fő cél Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. június 04.
ImageA napokban 30 fok feletti kánikulával berobbant a nyári strandszezon, ráadásul a székesfehérváriak eleve kivételes helyzetben vannak, hiszen ha elindulnak, 40 km-es körzeten belül elérik a Balatont, a Dunát és a Velencei-tavat, de még az Adriai tenger horvát vagy szlovén szakaszai is 4-5 órányi autókázással elérhetőek.

 

Ezt, az országos viszonylatban páratlan adottságot rengetegen kihasználják, hiszen egy-egy forró hétvégi napon komoly autós karavánok haladnak lépésben az M7-en és az egyéb útvonalakon a legközelebbi fürdőhelyek irányába egy üdítő csobbanás, hűsölés, vagy éppen hajókázás okán. De, hogy pontosan mi is a fehérváriak elsődleges úti célja, ha nyaralásról van szó, amikor nem csak egy rövid kiruccanás fér bele? A Balaton, mögötte pedig stabil másodikként a Velencei-tó jön a sorban.

Rögtönzött felmérésünk aligha tekinthető reprezentatívnak, de a lényeg markánsan kirajzolódik a közel félszáz megkérdezett válaszai alapján is. Összesen 46 hölgyet és urat, nagyjából vegyesen a 20-as éveikben járóktól a nyugdíjasokig szondáztunk. Ők azok, akik hajlandóak voltak szóba állni velem és segítő kollégámmal, ugyanis hatan akkora titoknak gondolták a kérdéskört, hogy elhárították a válaszadást…

Száraz statisztikai adatokkal, mélyelemzésekkel nem untatnám a kedves olvasót, a végeredmény vázolása okán csak a legmarkánsabb és legfontosabb adatok: kiütéssel győzött a Balaton, a 46-ból 29 olyan válaszadó volt, aki kapásból rávágta, hogy ő és családja a „magyar tenger” valamelyik településén tölti a nyári szabadságát részben vagy egészben. Siófok, Balatonaliga (Balatonvilágos), Balatonkenese, Balatonakarattya és Balatonalmádi a külön megnevezett legnépszerűbb célpontok. Tizennyolcan mondták azt, hogy a Balcsi mellett a Velencei-tónál, és egyéb más bel- illetve külföldi helyeken is eltöltenek hosszabb-rövidebb (minimum 5 napos) időszakot, így pl. – a teljesség igénye nélkül - Horvátországban, Törökországban, Cipruson, Görögországban, Szlovéniában, Olaszországban, Montenegróban, Tunéziában, Egyiptomban, Ausztriában, Németországban, a Kőrös, a Duna, a Tisza mellett, a Börzsönyben, Székelyföldön illetve a Tisza-tónál. A 46-ból egyébként 19 válaszadó akadt, aki kettőnél is több helyen megfordul majd a nyáron, miközben mindössze hat megkérdezett mondta, hogy egyáltalán nem tud, vagy nem akar nyaralni az előttünk álló hónapokban.

Összességében véve a Balatont 29-en, a Velencei-tavat 17-en, a különböző tengerparti üdülőhelyeket 16-an jelölték meg nyaralási célpontként. Hogy miért a Balaton az első? Összegezve a válaszokat, azért mert gyorsan elérhető, egyre jobbnak tartják a vízminőségét, a strandok tisztaságát, a szálláshelyek minőségét, a vendéglátó egységekben tapasztalt étel-ital minőséget, kiszolgálást és még az árak is megfizethetőek a legtöbb helyen. Nem utolsó sorban pedig sokan azért részesítik előnyben a Balatont, mert bár nem mindennel feltétlenül elégedettek, többüknek ott van nyaralója, vagy évek, netán évtizedek óta jól bevált pihenőhelye…

A válaszok alapján azt is egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az üdülni, nyaralni vágyó fehérváriak tudatosan kerülik a kockázatokat pihenésük kapcsán. A közeli, ismerős helyszíneket preferálják, hiszen ezek egyrészt kevésbé drágák, másrészt több információ áll róluk rendelkezésre, számukra ismerős terep a Balaton vagy a Velencei-tó.

Ami a nyaraló-pihenőhelyekkel szembeni elvárásokat illeti, ebben is széles és meglehetősen szórt a paletta: A megkérdezettek zöme számára az a legfontosabb, hogy - ha nem a saját nyaralóban eltöltött időszakot nézzük, ami értelemszerűen nem vehető ebbe a kategóriába - legyen olcsó. A válaszadók közül 32-en mondták azt, hogy essen szó bármiféle nyaralási célpontról, ott bizony elsődleges célpont a pénztárca kímélése, egy szokványos, egyhetes családi nyaralásra (2 felnőtt + 2 gyermek) átlagosan 143 ezer Ft-ot szánnak. Akad, aki mindezt 80 ezer Ft-ból meg tudja oldani - legalábbis úgy véli -, de volt, aki úgy nyilatkozott, 300 ezret sem sajnál arra, hogy negyedmagával eltöltsön egy szép hetet a Balatonnál. Azok esetében, akik számára külföldi tengerparti célpont az előirányzat, 250 ezer Ft felett van a minimálisan erre a célra szánt keret.

Az ár mellett a legtöbben (31 válaszadó) az ellátás sokoldalúságát jelölték meg prioritásként. Fontos számukra, hogy ahol nyaralnak, kapjanak a pénzükért legalább reggelit, tiszta és minél tágasabb szobákat, kényelmes fekhelyekkel, lehetőség szerint erkéllyel, szép panorámával. Összegyúrva az elvárásokat, kívánalmakat, az ideális nyaralóhely nem drága, tiszta és kényelmes pihenési lehetőséget kínál, közel van a vízparthoz vagy wellness-lehetőséghez, jól megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel egyaránt, helyben van lehetőség étkezésre, orvosi ellátásra, de legalább gyors elsősegélyre, továbbá jelentősen család- és gyermekbarát, ahol sok lehetőség van a közös kikapcsolódásra és külön programokat tudnak biztosítani a gyerekeknek is az általánosan elvárt játszótéren vagy játszószobán felül. A leírtak tükrében egyértelműen érzékelhető, hogy a fehérváriak nem a luxusnyaralásokat keresik, inkább a biztonságos, könnyen megközelíthető, jól ellátott, családbarát és főleg nem drága pihenőhelyeket.

Kellemes nyaralást kívánunk!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >