Mit igyunk, ha fojtogat a forróság? |
Írta: Temesvári Márta - FMC | |||||
2017. augusztus 29. | |||||
„Hát sört” – vághatnánk rá azonnal, ám legyünk egy kis tekintettel azokra is, akik elvetik az alkohol minden formáját, akik vezetni kénytelenek a kánikulában (és a zéró tolerancia jegyében nem kockáztatják meg a büntetést), illetve vannak, akik telítődtek a sör ízével – így nyár végén. (Na, jó, ez nem olyan valószínű, de azért tételezzük fel ezt az opciót is, hogy jogos legyen e cikk megszületése.)
Igyuk meg a dinnye levét! A dinnye nemcsak harapni jó, hanem inni is. A jól lehűtött dinnyét vágjuk fel kis kockákra, magozzuk ki, turmixoljuk össze, s már kész is a finom szomjoltó! Ha party-ra szánjuk, egy kis vodkával ízesíthetjük.
Facsarjuk össze az ananászt és a narancsot! Pucoljunk meg annyi ananászt, hogy tisztán kb 20 dkg-ot kapjunk. Tegyük egy edénybe, adjunk hozzá egy kis feldarabolt gyömbért, esetleg egy kis mézet, fahéjat, citromfüvet, 1 db narancslevet, s az egészet turmixoljuk össze! Jégkockával tálaljuk! Szamócás-almás cider Fogjunk két marék szamócát, turmixoljuk össze pár levél mentával, öntsünk hozzá 0,33 dl alma strongbow-t, s öntsük rá a tört jégre! Mentával és szamócával díszítsük.
Klasszikus limonádé a hagyományos italokat kedvelőknek Facsarjuk ki két citrom, egy lime és négy narancs levét. (Ha régebbi, jól megérett narancsot siratunk meg, akkor édesebb lesz az italunk a benne lévő cukortartalom miatt. Ha fanyarabb ízre vágyunk, akkor több citromot és „új” narancsot használjunk.) Öntsük fel egy liter ásványvízzel, tegyük bő fél órára a hűtőbe, s fogyasztás előtt apróra vágott citrom- és narancsdarabokkal tálaljuk!
Limonádé dinnyével cifrázva Vegyünk fél litert az imént elkészített limonádéból, s 30 dkg dinnyével, egy kis jégkockával turmixoljuk össze. Sárga- és görögdinnye cikkekkel dekoráljuk!
Limonádé Tihany-módra Fogjunk egy kis levendulát, a virágokat morzsoljuk a limonádéba, s hagyjuk egy kicsit állni, hogy intenzívebb legyen az íz.
Jeges chai latte a különleges ízek szerelmeseinek A nagyobb élelmiszerüzletekben kapható chai szirup, amiből szabadon variálható ez az ital: a fűszeres tea tejjel és jéggel tehető igazán pikánssá. Érik már az őszibarack! Pépesítsük össze az őszibarackot, öntsük fel szódával, tegyünk bele egy kis gyömbért is (akár reszelve vagy turmixolva), s keverjük össze sok-sok jéggel.
Kivi bodzával??? Jöhet az is! Nem kell hozzá más, mint 4-5 kivi összeturmixolva, egy liter víz, s néhány evőkanál bodzaszörp! Remek ízharmónia!
Ice tea házilag – természetesen és olcsón! Főzzünk teát, hűtsük le, édesítsük mentával, vagy bármilyen gyümölccsel! Garantáltan kevesebb cukrot tartalmaz, mint a boltban kapható „testvére” , és szabadon variálhatjuk az ízeket.
Jó lesz az uborka is! Jeges vízbe karikázzunk fel egy uborkát szép vékony szeletekre, facsarjunk bele citromlevet, dobáljunk bele pár levél mentát, hagyjuk 1-2 óráig a hűtőben érni, s kész is a finomság! A kovászos is jó! Ha már úgyis itt a nyár és egyetlen háztartásból sem hiányozhat a kovászos uborka: nehogy kiöntsük a levét! Hűtsük le, s akár önmagában, akár szódával felöntve fogyaszthatjuk.
Nincsen nyár mojito nélkül! Vágjunk ketté egy lime-ot, az egyik felének facsarjuk ki a levét, adjunk hozzá egy kis cukrot (aki úgy szereti), tegyünk bele mentaleveleket, jégkockát, s öntsük fel gyömbér üdítővel. „Majdnem-ital”: házi jégkása 2-3 maroknyi gyümölcsöt (epret, málnát, áfonyát, ribizlit) turmixoljunk össze ugyanannyi jéggel, mint amennyi gyümölcsöt használtunk. Ha nagyon krémeset szeretnénk, 2 dl tejjel felturbózhatjuk az italt.
A cikk első megjelenése: http://www.fmc.hu/2017/08/27/mit-igyunk-ha-fojtogat-a-forrosag/
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
Powered by !JoomlaComment 3.21
3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |
< Előző | Következő > |
---|