Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Offshore cégekbe menekített mesés vagyonok
Offshore cégekbe menekített mesés vagyonok Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. május 29.

Image"A Fidesz arra szólította fel Bajnai Gordont és Oszkó Pétert, hogy tegyék nyilvánossá: mennyi adóforintot spóroltak meg offshore cégeikkel az évek folyamán." - mondta Balsai István csütörtöki sajtótájékoztatóján. - "Régóta tudjuk, hogy Bajnai Gordon és Oszkó Péter olyan emberek, akik korábbi életükben azzal foglalkoztak, hogy az üzleti tevékenységükből adódó adókötelezettségükkel ne a magyar államkincstárat gyarapítsák." - emlékeztetett Balsai István.

 

"Ezek után képesek azt mondani, hogy soha sem voltak offshore érdekeltségeik." - jelentette ki a politikus.

Példaként említette a Deutsche Bundespost elnökének esetét: róla ugyanis a közelmúltban kiderült, hogy adókötelezettségét nem otthon, hanem a szomszédos Luxemburgban rótta le. A következő hétfőn már nem kellett bemennie dolgozni - szögezte le a fideszes honatya, majd hozzáfűzte: ezzel szemben Magyarországon a miniszterelnöki és pénzügyminiszteri pozíciót is betölthetik olyan emberek, akiknek bizonyítottan voltak érdekeltségeik offshore cégekben.

Egy olyan országban lehetnek így vezető politikusok - mutatott rá -, ahol a kormány az emberekre mind újabb, és egyre súlyosabb adókat vet ki. Most már egyértelmű és bizonyított, hogy Bajnai Gordon a Ciprusi Köztársaság uniós csatlakozását megelőzően (2004 előtt) egy Cipruson létesített cégbe mentette át azokat a mesebeli bevételeket, amiket olcsón, egy magyar céggel szerzett meg itthon - tájékoztatott a fideszes képviselő.

Image
Fotó: Fidesz

Ennek ellenére a szerdai napon a miniszterelnök egy nyolc oldalas közleményt adott ki, melyben részletesen tagadta, hogy köze lett volna bármilyen offshore céghez is - fűzte hozzá Balsai István. Az is bebizonyosodott már - jelentette ki a képviselő -, hogy a pénzügyminiszternek korábban nyolc offshore cége volt Cipruson.

Az offshore cégekkel kapcsolatban a Fidesz több kérdést is intézett Bajnai Gordonhoz és Oszkó Péterhez: - tegye világossá a miniszterelnök, hogy mikor mely offshore cégeknek volt a vezetője/tulajdonosa, - illetve tegyék nyilvánossá, hogy mennyi adóforintot spóroltak meg az érintett politikusok ezekkel a cégekkel az évek folyamán. A jegybankelnök offshore cégeire vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Balsai István elmondta: a jegybankelnök saját maga ismerte el, hogy rendelkezett offshore cégekkel, de ezeket jegybankelnöki megbízatása előtt felszámolta.

Ez azonban nem változtat azon a tényen - szögezte le a fideszes politikus -, hogy egy olyan ember a magyar monetáris politika egyik legfontosabb vezetője, aki korábban offshore cégeken keresztül kerülte el a hazai adózást.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >