Késik az aratás - visszanedvesedett a gabona |
Írta: Temesvári Márta | |||||
2009. július 06. | |||||
Késik az aratás. A gyönyörű napos időben strandoló „lángosfogyasztó” naivan azt hiszi, hogy ez az időjárás tökéletesen megfelel a termény betakarításához, ám ez nem így van. A folyamatos esőzések megáztatták a búzát, s az esténként tapasztalható rövid záporok visszanedvesítették a gabonát. Meg kell hát várni, amíg megszárad. A kukoricának és a napraforgónak viszont jót tett a nedvesség, s a repcét is többhelyütt aratják már.
Az aratásnak már másfél héttel ezelőtt meg kellett volna kezdődnie, ám az esőzések miatt a legtöbb helyen még mindig álltak a kombájnok. A móri falugazdásztól, Schelbauer Józseftől megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban közel 100 milliméter csapadék hullott, ami visszanedvesítette a már érett gabonát.
A magas nedvességtartalom miatt pedig nem lehet aratni. Sőt, ha a 10 % -ot elérni a termény nedvessége, akkor már át sem veszik a gazdától. Ők tehát nem tehetnek mást, mint várják a „száradást”. Néhányuknak van ugyan szárító berendezése, ám az nagyon drága, s mivel a termény ára igencsak alacsony, olyan költségeket róna a földművesre, hogy óriási vesztesége lenne. A falugazdász szerint a termésátlag gyenge vagy közepes lesz a régiónkban. Becslése szerint a másfél-két tonna repce (15-20 mázsa/hektár) már jónak mondható, az ősziárpa pedig 2-2,5 tonnára (20-25 mázsa/hektár) tehető. Az aratás – elméletileg – az őszi árpával kezdődne, s utána jönne a repce. Ez utóbbit Magyaralmásnál már aratják. A búzával a fő baj az, hogy még nem is tudott kellően bokrosodni, a szemek nem egészen kitellettek, így alacsony lesz a termés. Felkerestük az egyik móri gazdát, Rumpler Lászlót, akit éppen a kombájn felkészítése közben értük utol. Elmondta, hogy az ő földjén is szétérett a gabona. Ami már érőfélben volt, az károsodott az eső miatt, ami pedig még zölden virított, annak kicsúszik az érésideje. A gazda azonban nemcsak a csúszó betakarítástól fél, hanem attól is, hogy fuzáriumosnak vélik majd a búzáját. Úgy véli, hogy a nagyfelvásárlók előszeretettel minősítik ekképpen a terményt annak átvételekor, hogy „lehúzzák” az árát. Holott csak egy-két hetes mikrobiológiai vizsgálattal lehet megbizonyosodni arról, hogy tényleg beteg-e a búza.
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
Powered by !JoomlaComment 3.21
3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |
< Előző | Következő > |
---|