Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Képeslapokon elevenedik meg Szent István szellemi öröksége
Képeslapokon elevenedik meg Szent István szellemi öröksége Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2011. augusztus 19.

ImageVitathatatlan, hogy Szent István király alakjáról, személyiségéről mindenkiben él valamilyen kép. Ez még akkor is igaz, ha tisztában vagyunk vele, az államalapító uralkodó életében nem készült róla egykorú, hű ábrázolás. A Fekete Sas Patikamúzeumban az első uralkodónk életét bemutató rendhagyó képeslapkiállítás várja közönségét.

 

Hol is lehetne alkalmasabb és méltóbb emlékezést rendezni államalapító királyunkról, mint „Szent István városában”, Székesfehérváron? A Fejér Megyei Szent István Király Múzeum Fekete Sas Paptikamúzeumában exkluzív képeslapkiállítás segítségével elevenedik meg István király élete, munkássága, személyisége. Színes grafikák, festmények és 20. század elejei archív fotók mind-mind az uralkodó személyét idézik.

A látogató gazdagon ábrázolt történelmi palettával találkozhat. A tárlat tematikájának kialakítása során a rendezők nem kényszerültek „csupán” a Géza fejedelemtől István haláláig terjedő időszakra leszűkíteni a témát. Éppen ellenkezőleg: kiterjesztették az uralkodó halála után kialakuló kultuszára is, hiszen a képeslapok között nagy számmal találhatóak olyan munkák is, amelyek Szent István évszázadokon átnyúló tiszteletét hangsúlyozzák.

 

Image
.

A tárlat szemlélői előtt megelevenedik István király koronázási ünnepe, majd állam- és egyházszervező tevékenysége. Hangulatos, különleges igényességel munkált lapok ábrázolják családtagjait, Gizella királynét és a tragikus sorsú Imre hercegrt. Megjelenik az államalapító, mint harcos, elszánt katona, mint az egyházat védelmező szent és - immár a 20. századi ábrázolásokon - hivatkozásként az ezeréves magyar államiságra, revizionista eszmék alapjaként.

 - Az ezeréves időbeli távlat ellenére Szent István Király társadalomformáló tevékenysége határozta meg a múlt század közepéig szilárdan, az elmúlt hatvan évben már bomladozóan a magyar társadalom kereteit. Törvényei és intelmei, de még a róla szóló legendák is évszázadokon át éreztették a hatásukat - emlékeztetett megnyitó beszédében Vargha Tamás, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke.

Mint fogalmazott: kétségtelen, hogy az intézményes állam, a vármegyék megteremtőjeként, a keresztény egyház támaszaként biztosította a magyarság befogadását és helyét Európában. Királyeszmét állított utódai elé életével és művével.

Olyan időszakban, amikor gazdaságban, társadalomban, családban, hitben és erkölcsökben egyaránt válsággal kell szembenéznünk, és újra kell szervezni a magyar társadalom életének rendjét, akkor különösen is időszerű megidézni, és tudatosítani akár egy képeslap kiállítás erejéig Szent István történelemformáló alakját, életművét.

 

Image
.

Bányai Balázs történész nagy gonddal válogatott, amikor a hatalmas képeslapgyűjteményből, annak is a „Szent István - témát” ábrázoló lapjaiból (több mint 300 igazi ritkaságból) sikerült több, mint 80 darabos kollekciót egybeválogatnia, s az érdeklődő közönség elé bocsátania.

Dr. Demeter Zsófia múzeumigazgató ajánlotta a látogatók figyelmébe a rendhagyó tárlatot: - Szent István szigorúságát, és egyben könnyedségét, személyiségének különböző bemutatásaival találkozhat a kiállítás alkalmával a látogató. Azért is lehet sokféle az ábrázolásmód a képeslapokon, mert személyiségének tisztelete minden korszakban, így napjaikban is vitathatatlan – hangsúlyozta.

 

Image
Fotó: Szűcs Gábor

A múzeum tisztelegni kíván az államalapító uralkodó emléke előtt, s a kiállítássorozat nyitányával mintegy felvezetést kínál a 2013-ra – Szent István halálának 975., illetve az 1938-as esztendő ünnepségeinek 75. évfordulójára - tervezett székesfehérvári jubileumi évhez.

A táralt anyagának birtokosa Steiner Józsefné, nagyatádi gyűjtő. Már eddigi is számtalan tematikus lap kiállításhoz szolgáltatott alapot, így segítette ezúttal a Szent István Király múzeumot is. A kiállítás október 2-ig tekinthető meg.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >