Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Tanulmánykötet jelent meg Szekfű Gyuláról és Hóman Bálintról
Tanulmánykötet jelent meg Szekfű Gyuláról és Hóman Bálintról Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. december 09.

ImageSzekfű Gyula és Hóman Bálint történészi munkásságáról, politikai pályafutásáról adott ki két tanulmánykötetet a Kodolányi János Főiskola Történeti Műhelye a Ráció Kiadóval. A köteteteket Pritz Pál az ELTE egyetemi magántanára és Gergely András egyetemi tanár mutatta be csütörtökön Budapesten, a Közép-európai Kulturális Intézetben.

 

Tóth Bence kommunikációs titkártól megtudtuk, hogy tavaly indult útjára a Kodolányi János Főiskola Történeti Műhelyének a Ráció Kiadónál megjelenő kiadványsorozata Ujváry Gábor, KJF tudományos rektorhelyettesének és Történelem tanszékvezetőjének - kötetével (A harmincharmadik nemzedék. Politika, kultúra, és történettudomány a „neobarokk társadalomban" ), amely a két világháború közötti Magyarország kulturális politikájáról és történettudományáról szóló tanulmányokat tartalmaz.

A Közép-európai Kulturális Intézetben bemutatott két újabb kötet szorosan kapcsolódik ehhez a sorozatindító témához.

Az „A negyedik nemzedék, és ami utána következik. Szekfű Gyula és a magyar történetírás a 20. század első felében" és a „Történeti átértékelés. Hóman Bálint, a történész és a politikus" című kiadványok a Székesfehérvárott rendezett konferenciák előadásainak szerkesztett anyagát összegzi.

Szekfű Gyuláról és Hóman Bálintról egyaránt születésük 125. évfordulóján, 2008, illetve 2010 novemberében tartottak ülésszakot a Kodolányi János Főiskola Történeti és Hungarológiai Műhelye, Székesfehérvár Megyei Jogú Város, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Levéltára közös szervezésében, amelyhez a Hóman-konferencia esetében a Fejér Megyei Közgyűlés is hozzájárult.

A sorozat második és a harmadik kötete a 20. század első fele legkiválóbb és legismertebb történészeinek, a legendás Magyar történet című összefoglaló szerzőinek, Szekfű Gyulának és Hóman Bálintnak történetírói alkotásairól és politikai tevékenységéről, illetve kapcsolatrendszeréről nyújt alapos áttekintést a téma ismert historikusainak és levéltárosainak tollából.

Mindkét kötetet dokumentumfilmek egészítik ki Hanák Gábor szerkesztésében, Képek és emlékezések- Szekfű Gyuláról tanítványai és pályatársai, illetve Hóman Bálint 1885-1951 címmel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >