Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Fehérvár Angyalától a Családok Karácsonyáig Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. december 14.

ImageAdvent időszakát éljük, amikor különösen fontosak az emberi kapcsolatok és az egymásra való odafigyelés. Székesfehérvár Önkormányzata is segíteni kívánja a nehezebb körülmények közt élő embereket Karácsony közeledtével, az újonnan meghirdetett adománygyűjtési és adományozó akciókkal. Az önkormányzati segítség azonban önmagában sosem lehet elegendő, feltétlenül szükség van társadalmi összefogásra is. – erről volt szó azon a sajtótájékoztatón, amelyet tegnap tartottak a Polgármesteri Hivatal Kistanácstermében.

 

A tájékoztatón először dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szólt az újságírókhoz, aki elmondta: „Székesfehérvár önkormányzatának feladata és felelőssége, hogy gondoljon a rászorultakra, akik másként tudnak készülni a karácsonyra mint a többi család... Az önkormányzatnak jó példával kell elöljárnia, és a híd szerepet kell betöltenie a rászorulóknak gyűjtő civilek és az adományozásban támogatói oldalon megjelenő vállalkozások között. Ennek érdekében az önkormányzat levélben kereste meg a város legnagyobb adózóit, legfontosabb vállalkozásait, hogy segítsék a civilek adománygyűjtését.„

A december 9-i közgyűlésen jóváhagyott javaslatok a közvetlen anyagi segítség mellett azt a célt szolgálják, hogy a közfigyelmet a rászorulók támogatására fordítsák, és az Önkormányzat a híd szerepét betöltve segítse a civil szektor és a társadalmi felelősségvállalás iránt nyitott vállalatok egymásra találását. Emiatt is kereste meg levélben az elmúlt napokban az Önkormányzat a városunkban működő legnagyobb adózó vállalatokat, arra kérve őket, hogy tárgyi vagy pénzbeli adományaikkal segítsék a rászorulók segélyezésével foglalkozó fehérvári civil szervezeteket, illetve közvetlenül a rászoruló nagycsaládokat.

Image
.

 Utóbbiak támogatására teremtenek alkalmat a december 21-i Családok Karácsonya rendezvény által is. A nagyobb adományozók segítségét a város díszoklevéllel köszöni meg a jövő év eleji rendezvényen, amelyen a támogatókat és a támogatottakat látják vendégül. A december 9-i Közgyűlés költségvetés-módosításának eredményeként a következő programok valósulhatnak meg az ünnepi készülődés jegyében, 8 m Ft költségkerettel:  

- A „Fehérvár angyalai” pályázat keretében egyenként 100 e Ft értékben háztartási gépvásárlásra jogosító utalványt adományoz Székesfehérvár Önkormányzata 12 rászoruló nagycsalád részére, lakossági javaslatok elbírálását követően.

Róth Péter alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy december 21-ig várják a javaslatokat arra, hogy kiknek juttasson az önkormányzat vásárlási utalványokat, ebben iskolák, pedagógusok, civil szervezetek, családgondozók segítségére számítanak. „Sokan örülnének ilyen karácsonyi ajándéknak, de az önkormányzat lehetőségei korlátozottak, ezért a 12 legrászorultabb családot választja majd ki a Szociális Hálóhoz tartozó civil szervezetek vezetősége.” - tette hozzá az alpolgármester.

Image
.

A javaslatban kérik bemutatni az ajánlott családot, továbbá kérik, hogy a javaslattevő térjen ki a gyermekek tanulmányaira és tanulmányi eredményeire is. A pályázatokat, javaslatokat a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címre várják, vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal Kommunikációs és Civil Kapcsolatok Irodáján, a Városház tér 1-ben lehet leadni. A pályázatokat a Szociális Háló tagszervezeteinek vezetői bírálják el.

- 1100 hátrányos helyzetű családban élő gyermek részére 2 millió forint értékben ajándékcsomagot adományoz Székesfehérvár Önkormányzata. Az ajándékok kiosztása a Szociális Hálóhoz tartozó civil szervezetek által történik, illetve részben már meg is történt, a december 11-i ARÉV-csarnokban rendezett „Szegények Karácsonya” rendezvényen

- „Családok Karácsonya” rendezvényt szervez Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István Művelődési Házban, december 21-én. Fellép Bognár Szilvia Magyar Művészetért díjjal kitüntetett népdalénekes és zenekara. A rendezvényre szóló belépőjegyeket a Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központ és a város oktatási intézményei kapják térítésmentesen Székesfehérvár Önkormányzatának ajándékaként.

A jegyek a példamutató tanulmányi eredményt elérő, kiváló magatartású gyermekek és családtagjaik részére kerülnek kiosztásra, a rászorultság elvének figyelembevételével. A rendezvényt követően a Szent Imre teremben fogadásra kerül sor, ahol a nagycsaládokat, illetve a Gyermekvédelmi központból érkező gyermekeket látjuk vendégül karácsonyi vacsorára.

Image
Fotó: Temesvári Márta

- Az önkormányzat támogatást nyújtu a város valamennyi óvodájának és általános iskolájának egyenként 50 e Ft értékben - az összegek közösségi játékvásárlásra fordíthatók. A szociális ellátó intézmények pénzadományban részesülnek.

- Jelenleg is zajlik a Plázában az „Ajándékvár” ajándékgyűjtés Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. Az adománygyűjtés során elsősorban játékokat, egyéb ajándékokat, tartós élelmiszereket, sportszereket várnak az „Ajándékvár” program szervezői, vagyis a nemes célra egy kiemelt üzlethelyiséget térítésmentesen felajánló Alba Pláza, Székesfehérvár Önkormányzata és a résztvevő civil szervezetek.

Székesfehérvár polgármesterének kezdeményezésére a város képviselőtestülete közösen helyezi el adományait az Ajándékvárban, december 18-án délelőtt 10 órakor.

Posch Dániel, a Kommunikációs és Civilkapcsolatok Irodájának vezetője a jótékonysági akciókkal kapcsolatban kifejtette, hogy a város közvetíteni kíván a jótékonysági akciókban részt venni szándékozó fehérvári vállalatok és a karitatív civil szervezetek között. Kiemelte, hogy Fehérváron szerencsére megvannak azok a civil szervezetek, akik koordinálni képesek nagyobb adományok elosztását. A felajánlásokat az 537-197-es telefonszámon várják.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >