Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Drop-In ifjúságvédelmi tanácsadó program zárása az Alba Plazaban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. június 24.

ImageMa délután az Alba Plazaban sajtótájékoztató keretén belül értékelte a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány, valamint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Drop-In elnevezésű ősszel útjára indított közös programjukat. Németh-Kész Mónika szóvivőtől megtudtuk, hogy a program célkitűzése azon szerhasználó fiatalok elérése volt, akik az ellátó rendszerbe nem kerültek be, hiszen nem volt betegségtudatuk, illetve nem érezték problémának szerhasználatukat.

 

Ezen fiatalok számára alakítottak ki egy helységet az Alba Plazaban, ahol kérdéseikre választ kaptak, illetve lehetőségük nyílt bekapcsolódni a különböző programokba, és egyéb egészségügyi illetve szociális szükségletükhöz megfelelő információt kaptak. A program megvalósulását a szakemberek mellett képzett önkéntesek segítették.

Image
.

Neubauer Tamás r. őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a programot értékelve elmondta, nagyon örültek a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány megkeresésének, mert a problémás fiatalok elérése a legnehezebb a bűnmegelőzési munkájuk során. A szolgáltatást hasznosnak ítélte.

Domokos Tamás, a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány módszertani igazgatója is beszámolt arról, hogy nagyon nehéz intézményesített formában megszólítani a fiatalokat, azért fogalmazódott meg bennük egy ilyen jellegű ún. alacsony küszöbű, proaktív kommunikációra épülő szolgáltatás megvalósítása a rendőrséggel közösen. Így ugyanis direkt módon tudtak a problémás fiatalokkal foglalkozni. Két tapasztalatot említett a programot értékelve.

Image
.

Az egyik, hogy jellemző volt a fiatalokra az, hogy a szolgáltatás helyszínét jó néhány napig csak szemlélték, majd egy idő után vették rá magukat, hogy a bűnmegelőzési szakemberekkel szóba álljanak. A másik, hogy több olyan eset is volt, amikor nem a problémával érintett személy, hanem annak hozzátartozója kereste fel őket, és így közvetett módon tudtak segíteni a bajban lévőnek.

 

Image
Fotó: Rendőrség

A programot – melyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatott – a jövőben folytatni szeretnék, de már állandó jelleggel, melyhez Európai Uniós pályázatot fognak benyújtani.

 
< Előző   Következő >