Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
FESZTIVÁL ÉJJEL NAPPAL - A JUDAS PRIEST NYITJA SZERDÁN A FEZEN-T Nyomtatás E-mail
Írta: Fezen   
2015. július 28.

Image

A legendás heavy metal zenekar, a Judas Priest nyitja meg a július 29-én, szerdán kezdődő FEZEN négynapos programját. A fergeteges zenei élmény mellett kulturális, sőt, rendhagyó civil rendezvények is gazdagítják a fesztivált. Július 31-én, pénteken pedig csak hazai előadók lépnek fel: a FEZEN nagyszínpadán Ákos, a Magna Cum Laude és a Hooligans is ott lesz de Fehérváron ünnepli 25 éves fennállását a Sex Action is.

 

Az MTV által minden idők második legjobb metálbandájának választott Judas Priestet csak a Black Sabbath előzi meg a listán. A Grammy-díjas zenekar ráadásul nem csak a múltjából él, hiszen 2014 nyarán megjelent albumuk, a Redeemer of Souls már a megjelenés első hetében a Billboard 200-as lista hatodik helyén nyitott, és így abszolút friss tudott maradni a metálrajongók körében.

A Judas Priest összesen több mint 45 millió lemezt értékesített, és 45 éve van színpadon, a zenekar élén az az erős karizmájú Rob Halford áll, aki a tetőtől talpig bőrbe és fémbe burkolózott heavy metal divatot is elindította. Megjelenésük és zenéjük egyaránt óriási hatással volt a műfajra.

 


 

"Ha valaki megkérne, hogy mondjam el, mi az a heavy metal, őket mutatnám meg neki." - mondta a Metallica frontembere, James Hetfield a Judas Priestről.

A Judas Priest előtt két Ozzy Osbourne-hoz köthető gitáros szórja majd a riffeket a fehérvári éjszakába. A fezenes füleket Gus G. kezdi majd felkészíteni az egész estés metaltámadásra; riffekkel és fergeteges szólókkal masszírozza át a hallójáratokat a fiatal gitárzseni. Ozzy Osbourne jelenlegi gitárosa 2014-ben jelentette meg szólóalbumát. "I Am The Fire" címmel.

Itt lesz a Zakk Wylde vezette kompromisszummentes, súlyos metalban utazó Black Label Society is. A Los Angeles-i banda nem ismer kegyelmet, a gitárlegenda Zakk így mutatta be zenekarát: „Ha az élet egy előtted tornyosuló hatalmas hegység, akkor a Black Label lényege, hogy bármi áron átjusson rajta: alagúton, megkerülve, megmászva, vagy ha kell, akkor egyszerűen szétkapja az egészet.”

Érdemes „korán“ kelni, hiszen a zenei programok előtt is zajlik már az élet a FEZEN-en.

 


 

A FEZEN Cabrióban idén is a FEZEN Rádió ébreszt, nyereményjátékokkal, hasznos infókkal és természetesen kívánságműsorral vár 10:00 órától az Újraélesztő a fesztivál napjain. A nyereményeső persze nem ér véget a műsorral, 13:00 órától a Zeneszöveg.hu kocsmakvízén mérhetitek össze tudásotokat.

Fél háromtól már a színpad kapja a főszerepet a Cabrióban: minden napra más nem zenei programmal készültünk Nektek. Lesz slam poetry is: a fehérvári slammerek pesti erősítéssel mutatják be egy órában, hogy miről is szól ez a műfaj.

A csütörtök pedig a filmeké. MásKép - Réz Andrással elmékedhetünk arról, hogy mit is változtattak meg az új technológiák. A sör és a besúgás: közelmúltunk, távoli jelenünk ügynökei, listázásai a cseh abszurd egyik nagy alakjának, Vaclav Havelnek a drámájában.

Pénteken fél háromtól a Szabad Színház előadásában láthatjátok Havel Audiencia című darabját. Házaló kottaügynökök és a streaming, Major és Indie zene, Napster - Spotify - Deezer „Szent Háromság“… Mi a zeneipar?

 


 

Szombaton Ligeti György (Zagar, We Are Rockstar, Puzzle) a XIX század végétől, a kottagyártástól a különböző korszakokon át kalauzol végig minket a zeneiparban egészen a mai streamingig. De nem csak a Cabrióban és a Bajnokok Városa helyszínén zajlik majd az élet, idén kibővített térrel várnak Titeket a civilek is. Pontosabban egy térrel, és az oda vezető korzóval :)

Nehogy azt gondoljátok, hogy magukba forduló egészség-, környezet- és mindentvédőkkel fogtok találkozni, aktív programokkal, játékokkal, szuper lehetőségekkel vár Titeket a Civil Korzó, és az Új Nemzedék tér.

Résztvevő szervezetek: Alba Caritas Szenvedélybeteg segítő Ambulancia, Alba Régió Kulturális Alapítvány, Dunaújvárosi Főiskola, Fehérvári Heti Betevő, Mensa, Munkaügyi Központ, Országos Meteorológiai Szolgálat, Phrenos Művészetterápiás és Bábpedagógiai Központ, Új Nemzedék Plusz, Wichern Alapítvány.

A nagy röhögős, a retró, a zenés klasszikus és a kult is megjelenik az idén mozivá alakuló Gépházunkban. Olyan, mintha a kisszobádban filmeznél, feltéve, hogy a kisszobádban van légkondi, kényelmes babzsák, egy mindig csapolásra kész pultos és persze egy kivetítő, amin jobbnál jobb filmek pörögnek. Ha elbújnál kicsit a strapás koncertek és a hőség elől, gyere a Gépházba.

És ha már lesz egy mozink, szerveztünk egy premiert is: Székesfehérváron nálunk láthatjátok először az idei év zenei kult vagy kultzenei filmjét, A Balaton Methodot. Szombaton nem csak a filmmel, az alkotókkal is találkozhattok a vetítések előtt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >