Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Erősítsd immunrendszered nyers kakaóval! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. december 17.
A nyers kakaó remek immunerősítő, energizáló és még a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja. Ez az egyik legerősebb antioxidáns forrás, mely a természetben előfordul. Rendszeres fogyasztásával többfajta egészségügyi problémát megelőzhetünk.

 

 

A hideg téli esték egyik velejárója a forró kakaó, amivel sokan szeretik felmelegíteni testüket és megnyugtatni lelküket. Van abban valami varázslatos, ahogy kinézünk az ablakon, s a korán beálló sötétség leple alól ünnepi hangulatot árasztva kikacsintanak az adventi fények. Szakad a hó, fúj a jeges szél, s mi a meleg szobában egy kanapén ülve forró kakaót kortyolgatunk…

Persze, nem a kávéfőző gépben elkészíthető, kakaóbabot alig látott, agyoncukrozott változatra gondolok, hanem a „valódi” kakaóra, amit, ha egyszer is megkóstolt az ember, bizony sosem felejti el az ízét, s többet nem elégszik meg a vizes-tejporos-túlédesített granulátumokkal.

 

Ha megnézzük a világ kakaóültetvényeinek elhelyezkedését, akkor azt látjuk, hogy kétharmadnyi rész fekszik Afrikában, egy kisebb terület pedig Ecuadorban és Brazíliában. Ezeken az ültetvényeken átlagosan egy év alatt hárommillió tonnát termelnek.

A kakaófák akár 15 méter magasra is megnőhetnek. (Bár az ültetvényeken 6 méternél magasabbra általában nem nyújtóznak.) Termésük kb. 30 cm hosszú, alakjukat tekintve pedig rögbi labdára emlékeztetnek. Ezekben – a fehér, rózsaszín vagy barna gyümölcshúsba ágyazva - kb. 60 babszem található.

Az utóbbi években egyre több kutatás igazolta, hogy a finomított kakaó sokkal kevesebb tápértékkel bír, mint a nyers. Ezért tisztázzuk most, hogy hol helyezkedik el a kettő közötti határ?

A „nyers kakaó” – kifejezés olyan kakaómagot jelent, melyet erjesztettek és szárítottak. Az erjesztés úgy történik, hogy a kakaófa termését leszüretelik (kézzel szedik le a termelők), a magokat pedig kiütögetik a hússal együtt. Hagyják, hogy a napon fermentálódjon. Az erjedés során folyékonnyá válik a hüvely – erre azért van szükség, hogy a bab keserűsége csökkenjen. Ezt követően lemossák a babszemeket, fertőtlenítik, majd következik a napon történő szárítás.

 

Ennek során figyelni kell arra, hogy 50 fok felé ne menjen a hőmérséklet. Végül a babokat becsomagolják egész, tört vagy por formájában.

 

 

A cikk folytatása elérhető az alábbi lihkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/12/15/erositsd-immunrendszered-nyers-kakaoval/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >