Pótolható-e élelmiszerekkel a szükséges D-vitamin mennyisége? |
![]() |
![]() |
Írta: Temesvári Márta - FMC | |||||
2020. december 18. | |||||
Jobb életminőséget és egészségben eltöltött hosszabb életet érhetünk el megfelelő mennyiségű D-vitamin bevételével. Egy tanulmány szerint kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthető lenne a csípőtáji törések, az 1-es típusú cukorbetegségek, a daganatos betegségek és az influenzás tünetek megjelenése, miközben a várható életkor 2-3 évvel meghosszabbodhatna.
Először is foglaljuk össze a korábbi cikkekből levezetve, hogy mi mindennel hozható összefüggésbe szervezetünk D-vitamin szintje - a bőrben UV B sugárzás hatására termelődő és a táplálékkiegészítőkkel bevitt D3 vitamin + a táplálékkal bejutó minimális mennyiségű D2 vitamin együtt!
A D-vitamin az alábbi területekkel kapcsolódik: - az immunválasz-készséggel - a daganatképződéssel - a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével - a magas vérnyomással - az ízületi gyulladással, autoimmun betegségekkel - a csontszerkezet alakulásával, izomerő kifejtésével - a terméketlenséggel és a magzat fejlődésével - az inzulin aktivitásával és rezisztenciával - a pszihiátriai zavarokkal: depresszió, autizmus, skizofrénia - a neurológiai kórképekkel: Parkinson, Alzheimer, szkllerózis multiplex
„Milyen élelmiszerekben található sok D vitamin?” – tehetnénk fel a kérdést arra gondolva, hogy majd a táplálkozás során elengedő mennyiségű vitamint viszünk be a szervezetünkbe a téli hónapokban, s nem kell máshogyan megoldanunk a pótlást. Hamis illúzió azonban arra számítani, hogy majd a sok tojással és tejtermékkel meg van oldva a probléma. Amikor a D-vitaminról beszélgettem Dr. Kovács Lászlóval, figyelmembe ajánlotta Dr. Toldy Erzsébetet, akinek a D-vitaminról szóló előadása így kezdődik: "Szögezzük le, hogy a D-vitamin ellátottság nem dietetikai kérdés". Példának hozta fel, hogy tojásból harmincat (!) kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy minimálisan fedezzük a napi D-vitamin szükségletünket, ami eszméletlen mennyiség. Ezen kívül cáfolja azt a hiedelmet, hogy egy tojássárgája a szükségletünk 7%-át fedezné.
A magyar táplálkozási szokások az ételeinkkel a szükséges D-vitamin bevitelnek csak a töredékét biztosítják, de ha az alábbi élelmiszerekből télen többet fogyasztunk, javíthatunk ezen az arányon. Ám nem szabad elfeledkezünk arról, hogy ezekben a hónapokban – ennek ellenére - is szükség van a megfelelően adagolható, kapszulák vagy tabletták formájában történő D-vitamin pótlásra. A kérdést tehát így pontosíthatnánk: „Milyen élelmiszerekben található a többihez képest nagyobb mennyiségben D-vitamin?”
A legjobb D-vitamin források közé tartozik a gomba, mely nagyon gazdag B-vitaminban, ásványi anyagokban (szelénben, vasban, káliumban), ráadásul kalóriatartalma alacsony! A shiitake gomba szintén szuper vitaminforrás!
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva: https://fmc.hu/2020/12/13/potolhato-e-elelmiszerekkel-a-szukseges-d-vitamin-mennyisege/
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
Powered by !JoomlaComment 3.21
3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |
< Előző | Következő > |
---|