Kezdőlap arrow Kultúra
Kultúra
Pályázati felhívás Nyomtatás E-mail
Írta: Felhívás   
2008. június 03.

ImageMagyarország újkori történetében ritkán nyílott lehetőség önálló, a nagyhatalmakra figyelő, de mindenek előtt a nemzet érdekeit szem előtt tartó alternatív stratégia kidolgozására. 1943- ban a Református Egyház támogatásával, a pillanatnyi hatalmi vákuumot felismerve, a magyar nemzeti értelmiség legkülönbözőbb indíttatású csoportjai találkozóra gyűltek össze Szárszón, hogy a modernitás végkövetkezetéseit megtestesítő kétféle pestishez – a sztálinizmushoz és a hitlerizmushoz - és magához az önveszélyesnek bizonyult modernitáshoz viszonyítva új társadalomszervezési modellt dolgozzanak ki.

Tovább...
 
Török-Zselenszky Tamás: -Szeretni valót a szeretetnek- Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 03.

ImageLéteznek még romantikus emberek. Azok, akik ki merik mondani, le merik írni, s legfőképpen: van bátorságuk ahhoz, hogy átérezzék a Szív rezdüléseit. Még akkor is, ha ez a szelíden-vadul-pihegve-gyötörve-remegve-sóhatjva-könnyezve-kacagva dobogó „valami” néha még beteg is. „Szívrák” – ez a címe Török-Zselenszky Tamás könyvének, amelyet tegnap mutatott be a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban.

Tovább...
 
"A mezők zöldebbek- ha kimondjuk, hogy zöldek-, mint a valóságban" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 02.

ImageMinél fiatalabb valaki, annál inkább feszíti a kitárulkozás vágya. Megmutatni, hogy mi az, amit a hétköznapi találkozások, beszélgetések során nem tud közölni társaival, családtagjaival. A tinédzserek különösképp küzdenek a meg nem értés problémájával, s olyan önkifejezési módokat keresnek, amelyek hozzásegítik őket ahhoz, hogy néma kiáltásuk célba érjen. Festenek, rajzolnak, vagy éppen fényképeket készítenek – ahogyan azt a VOKE-ban ma délután megnyílt tárlaton is láthattuk.

Tovább...
 
Vége a Kortárs Művészeti Fesztiválnak Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 01.

ImageA X. Jam-Bory-várral fejeződött be az idei Kortárs Művészeti Fesztivál Székesfehérváron, amely minden évben több, mint ezer látogatót vonz a Máriavölgybe. A Méhkasaula Kulturális Egyesület programja már délután elkezdődött Makám és Lovász Irén „Szindbád” című gyermekkoncertjével, majd a Bory-család köszöntője után a Besh O Drom és a Zuboly zenélt éjszakába nyúlóan. A rendezvényt táncosok és lángfújók műsora zárta.

 
Moire utcazene, vetítés és Szemtekerészeti nézentyűk Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 01.

ImageA Moire Kulturális Egyesület köztéri zenei akciót rendezett a Möbilus Kávéháznál a régióban élő elektronikus zenészek közreműködésével, amit az esti órákban vetítés színesített. A program miliőjéhez igazodva az érdeklődők a rendezvény ideje alatt kortárs képzőművészeti alkotásokat is megtekinthettek az Órajáték udvarában.

Tovább...
 
Ünnepi Könyvhét  és egy kis személyes programajánló Brájer Évától Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 31.

ImageA 79. Ünnepi Könyvhét és 7. Gyermekkönyvnapok székesfehérvári és Fejér megyei programjairól tájékoztatták a sajtó képviselőit tegnap a szervezők. A sajtótájékoztatón részt vett Brájer Éva, a székesfehérvári önkormányzat Kulturális és Turisztikai Bizottságának elnöke, valamint a program fő rendezői.

Tovább...
 
-Én vagyok a kötőszövet- Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 31.

ImageAz évad utolsó Tolcsvay Klubját tartották tegnap este a Vörösmarty Teremben. A helyszínt most is kávéházi hangulatú berendezésekkel tették barátságossá, s Tolcsvay Béla énekmondó úgy énekelt és zenélt e környezetben, mintha családtagjait szórakoztatná egy késő nyári délután, a gyümölcsfák árnyéka alatt.

Tovább...
 
A fehérvári zenekart is meghívták a fesztiválra Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 30.

A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekart is meghívták a június 26-29 között tartandó XVI. Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválra. A találkozót 1977 óta kétévente rendezi meg Debrecenben a város önkormányzata és a Honvédelmi Minisztérium. A programon három külföldi és négy hazai zenekar mutatkozik be, s e Fesztivál keretében búcsúztatják el a Koszovóba induló magyar katonákat is.

 
Jótékonysági est a csángók javára Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 30.

ImageA moldvai csángómagyarok és az erdélyi szórványban élő magyar anyanyelvű gyermekek oktatásának segítésére jótékonysági estet rendeznek hétfőn a Vörösmarty Színházban. A program fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke. Szervezője a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) és a Lénia 2 Kft.

Tovább...
 
Vén Zoltán lebontja a misztériumjátékot Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 29.

ImageVén Zoltán grafikusművész aprólékosan kidolgozott, remekműveknek is nevezhető képeiből nyílt tárlat a Vörösmarty Teremben. A kiállítást Kozák Csaba művészeti író nyitotta meg, aki hosszasan elemezte és magasztalta – joggal – az alkotásokat.

Tovább...
 
Makk Károly Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 29.

Városunkba látogatott a Kossuth-díjas rendező, Makk Károly, akinek legújabb filmjét itt forgatják majd az ősszel. A mozi felvételét szeptember közepén kezdik el, s előreláthatólag két hetet vesz igénybe. A televíziós játékfilm a tervek szerint jövő év májusára készül el, s 70 perces lesz.

 
<< Első < Előző 301 302 303 304 305 306 307 308 Következő > Utolsó >>

Eredmények 3334 - 3344 / 3383